Praha Jeruzalém

Vandalové znesvětili a těžce poškodili synagogu v Shirazu.

Od: JNS.org

Synagoga v iránském městě Shiraz byla v neděli podle zdrojů JNS.org napadena vandaly.

Podle zprávy Yeshiva World News byla Hadashova synagoga v městečku Shiraz Maleh napadena vandaly, dva svitky tóry byly roztrhány na kousky a spolu modlitebními knihami byly nalezeny na toaletách.

Izraelský Channel 10, který hovořil se členem židovské komunity Shiraz, uvedl, že poškození potvrdili novináři a tři místní Židé.

„Roztrhané kousky modlitebních knih a svitků tóry, vyhozené lampy, rozbitá okna“ říká člen židovské komunity, který nebyl ve zprávě jmenován.

Vedoucí z Konference předsedů velkých amerických židovských organizací uvedli, že jsou „hluboce znepokojeni zprávami o vandalismu v Hadashské synagoze … Vyzýváme orgány v Shiraz a ústřední vládu v Teheránu, aby učinily všechny nezbytné kroky k ochraně společenství a přivedení pachatele k rychlé spravedlnosti.“

Írán byl kdysi domovem velké židovské komunity, ale mnoho Židů uprchlo po islámské revoluci v roce 1979. Odhady dnes odhadují velikost komunity přibližně na 8 500, přičemž většina íránských Židů žije v Teheránu, Isfahanu a Širazu.

27.12.2017 12:24 Daniel Žingor535Zdroj: World Israel News

Klíčová slova