Praha Jeruzalém

Zprávy naznačují, že se Trump chystá jmenovat proizraelského outsidera ministerstva zahraničí USA nejvyšším americkým diplomatem na Blízkém východě.

Od: World Israel News

Očekává se, že americký prezident Donald Trump angažuje Davida Schenkera, ředitele proizraelského Washingtonského institutu pro politiku Blízkého východu, jako asistenta ministra zahraničních v otázkách Blízkého východu reportuje BuzzFeed News.

Pokud bude David Schenker který byl také poradcem bývalého republikánského ministra obrany Donalda Rumsfelda, potvrzen, stane se od devadesátých let prvním úřadujícím nekariérním diplomatem vedoucím úřad MZ pro Střední východ.

Ačkoli je výjimečné, aby ministerstvo zahraničí vydalo takovouto nominaci, BuzzFeed uvádí, že analytici pro Blízký východ, jak republikáni, tak i demokraté, vyjádřili určitou úlevu vzhledem k naléhavé potřebě nového kandidáta, po odchodu kariérní diplomatky Anny Pattersonové loni v lednu.

„David může čerpat z minulých vládních zkušeností a má výsledky při určování politiky v mnoha klíčových otázkách, které mají dopad na region,“ uvedl Brian Katulis, vedoucí pracovník Centra pro americký pokrok, think tank sdílený s demokraty.

Schenker sloužil jako poradce bývalého republikánského ministra obrany Donalda Rumsfelda. Nedávno, v rozhovoru s Laurou Ingrahamovou pro Fox News, Rumsfeld ocenil Trumpovo uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

„Je to správná věc, bez jakýchkoli pochyb“ řekl Rumsfeld. „Prezident Trump učinil správné rozhodnutí – zvedl to téma a udělal to. Je nevyhnutelné, že za to bude kritizován. Já si ale prostě nedovedu představit žádnou zemi na světě, která by věřila, že nemá mít právo určit si, kde má mít své hlavní město.“

15.01.2018 11:20 Daniel Žingor460Zdroj: World Israel News

Klíčová slova