Praha Jeruzalém

Souběžně s návštěvou M. Pence v Izraeli přijel M. Abbás do Bruselu, aby požádal o uznání palestinského státu.

Autor: Margot Dudkevitch, World Israel News

Prezident Palestinské správy Mahmúd Abbás přistál v Belgii v pondělí ráno, kde se setká s předsedou vlády Charlesem Michelem a Alexandrem De Croo, místopředsedou vlády a ministrem pro rozvojovou spolupráci ve snaze získat podporu pro založení palestinského státu s hlavním městem ve východním Jeruzalémě, uvedli palestinští představitelé.

Abbás se také setká s vysokým představitelem Evropské unie F. Mogherini v sídle EU a poté s 28 ministry zahraničních věcí Evropské unie (EU). Abdel Rahin-al-Farra, palestinský velvyslanec v Belgii, uvedl, že vůdce PA má v úmyslu informovat o situaci na místě a vyzvat k uznání „Palestínského státu“ se sídlem ve východním Jeruzalémě.

Abbásův výlet se shoduje s dvoudenním pobytem viceprezidenta USA Mika Pence v Izraeli, kde byl srdečně uvítán. Program Pence zahrnuje návštěvu Knessetu, muzea holocaustu Yad Vashem a soukromou návštěvu Západní zdi v Jeruzalémě.

Příchodu Pence do Izraele předcházely mezipřistání v Egyptě a Jordánsku, kde diskutoval o otázkách, jako je spolupráce ve válce proti radikálnímu islámskému teroru. Pence neplánoval navštívit Ramaláh, protože vztahy mezi USA a PA se hluboce zhoršily, když prezident Donald Trump v prosinci oznámil uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město. Palestinci reagovali tím, že USA nemohou být zprostředkovateli mírových jednání, a dodal, že Pence nebude během své nadcházející návštěvy v regionu vítaný.

Na otázku, k obnovení mírových jednání s Izraelem, řekl Abbásův poradce Nabil Abu Rudeineh novinářům, že „jakýkoli plán z jakékoli strany by měl vycházet ze základních odkazů, jakými jsou rezoluce Organizace spojených národů o založení palestinského státu na hranicích roku 1967, s východním Jeruzalémem jako hlavním městem a iniciativou „Arabského míru“, která se zabývá mnoha otázkami včetně otázky uprchlíků.“ citoval oficiální palestinský zpravodaj Wafa.

22.01.2018 14:19 Daniel Žingor448Zdroj: World Israel News

Klíčová slova