Praha Jeruzalém

Nejen, že Trump řekl, že zastaví veškeré finanční prostředky pro Palestinskou autonomii (PA), pokud odmítne vyjednávat o míru s Izraelem, ale také hrozí uzavřením jejich misí ve Washingtonu.

Od: World Israel News

Americký prezident Donald Trump vyhrožoval dalším opatřením proti Palestincům, pokud odmítnou přejít k jednacímu stolu, v návaznosti na zastavení dodávek pomoci stovek milionů dolarů pro PA.

Podle zprávy izraelské televize Hadashot může být dalším krokem pro USA uzavření kanceláří Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Washingtonu, jejíž úředníci zastupují Palestinskou samosprávu v USA.

Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu ve čtvrtek Trump – společně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a vyjádřil blízký vztah mezi USA a Izraelem a uvedl, že Amerika dává Palestincům „stovky milionů dolarů“ a že „peníze, které jsou na stole Palestincům nepůjdou, dokud se neposadí a nebudou vyjednávat o míru.“.

Zatímco vztahy mezi USA a Izraelem vzkvétají od doby, kdy se stal Trump prezidentem, vztahy mezi Washingtonem a Ramaláhem se v posledních několika týdnech výrazně zhoršily a to od okamžiku, kdy americký vůdce oznámil, že Jeruzalém uznává jako hlavní město Izraele, ačkoli zdůraznil, že hranice mezi Izraelem a Palestinou mohou být stanoveny pouze mírovými jednáními.

Palestinci se minulý týden odmítli setkat s Mikeem Pencem a to během jeho návštěvy Blízkého východu, kdy při příležitosti projevu v Knessetu znovu potvrdil, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele. Oznámil také, že vlastní realizace tohoto rozhodnutí – tedy přesunu velvyslanectví USA do Jeruzaléma – proběhne do konce roku 2019.

„Spojeným Státům musí být projeven respekt“

Při rozhovorech v Davosu se Trump odvolával na Penceův výlet na Blízký východ, i to, že neproběhlo žádné setkání s palestinskými vůdci. Trump řekl: „Před týdnem nás nerespektovali tím, že se nesetkali s našim viceprezidentem.“  a dodal: “ Spojeným Státům musí být projeven respekt nebo se už prostě nesejdeme.“.

Není to poprvé, co USA hrozí uzavřením kanceláří OOP. V únoru 2016, ještě před Trumpovým prezidentováním, několik kongresmanů provedlo neúspěšný pokus uzavřít misi OOP ve Washingtonu kvůli diplomatické válce Palestinců proti Izraeli.

Minulý rok ve svém prohlášení předsedy vlády Netanjahu přednesl otázku k výzvě OOP obžalovat Izraelce před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu (ICC), krokem, který porušuje podepsané mírové dohody s Izraelem. „Akce, které přijalo palestinské vedení v posledních dnech, vážně narušují šance na dosažení míru,“ řekl tehdy Netanyahu.

Palestinská diplomatická válka „nezůstala bez odpovědi,“ uvedl. V průběhu let se Palestinci snažili začlenit do několika mezinárodních organizací, ve snaze obejít jednání s Izraelem a jednostranně dosáhnout jejich mezinárodního uznání. Členství v těchto organizacích by jim poskytlo nové příležitosti, pro zpochybnění legitimity Izraele a napadání židovského státu na globální frontě.

26.01.2018 15:47 Daniel Žingor534Zdroj: World Israel News

Klíčová slova