Praha Jeruzalém

„Představte si, co by lidé z Gazy mohli udělat se 100 miliony dolarů, které Írán každoročně dává Hamásu, který je následně používá na zbraně a tunely k útoku na Izrael,“ prohlásil Greenblatt.

Od: World Israel News

Jason Greenblatt, zvláštní vyslanec prezidenta Donalda Trumpa, napadl Hamás za masivní investice do terorismu a pokusy o zničení Izraele, které jdou na úkor jeho závazků vůči obyvatelům Gazy.

V reakci na zprávu, že izraelské bezpečnostní síly v nedávné době zachytily obrovskou dodávku materiálu na výrobu výbušnin směřující k teroristickým skupinám v Gaze, uvedl v neděli Greenblatt, že „Hamas by měl snažit zlepšit život těch, o kterých se domnívá, že jim vládne, ale místo toho se rozhodl zvyšovat násilí a utrpení lidu v Gaze.“.

Materiál na výrobu výbušnin byl ukryt v dodávce zdravotnického zařízení. Izrael ho zabavil a zdravotnické prostředky byly poslány dál do Gazy ve prospěch civilního obyvatelstva.

„Tady Hamas jasně ukázal své priority: smrt a hrůza mají přednost před blahem Palestinců v pásmu Gazy,“ uvedla koordinátorka vládních aktivit v teritoriích (IDG).

„Představte si, co by lidé z Gazy mohli udělat se 100 miliony dolarů, které Írán každoročně dává Hamásu, který je následně používá na zbraně a tunely k útoku na Izrael,“ dodal Greenblatt.

Greenblatt pak následně kritizoval Írán, který „utrácí téměř miliardu dolarů ročně na podporu terorismu v Libanonu, Izraeli, na Západním břehu a v Gaze“.

„Tato krvavé peníze pouze zvyšují násilí a nijak nepomáhají palestinskému lidu,“ řekl Greenblatt.

„Zkorumpovaný režim v Teheránu plýtvá zdroji iránského národa na vojenská dobrodružství v celém regionu, místo aby investoval doma a podporoval mír v zahraničí,“ poznamenal, když odkazoval na nedávnou vlnu celostátních protestů, hospodářskou situaci a korupci na vládní úrovni.

Greenblatt zopakoval požadavky protestujících, kteří obvinili Teherán z investování do zahraničního terorismu a sabotáží, namísto ekonomiky země.

Greenbelt to uzavřel tím, že požaduje, aby Hamás povolil repatriaci vojáků IDF Hadara Goldina a Orona Shaula, stejně jako propuštění izraelských civilistů – Avrahama Abera Mengistu, Hishama al-Sayeda a Juma Ibrahima Abu Ghanima, o nichž věří, že jsou v Gaze.

Minulý týden Greenblatt ve tweetu uvedl, že „vybudování teroristického tunelu stojí zhruba 5,9 milionů dolarů (dolarů, které patří obyvatelům Gazy)“.

„Gaza potřebuje jiné možnosti, než ty které jí nabízí Hamás. Je čas přestat nalévat peníze do násilí a nenávisti a začít investovat do skutečné budoucnosti pro Palestince v Gaze.“ uvedl.

05.02.2018 08:45 Daniel Žingor408Zdroj: World Israel News

Klíčová slova