Praha Jeruzalém

Samosprávy reagují – daně se budou uplatňovat pouze u církví provozující podnikání

Od: ICEJ News

13 vůdců tradičních církví v Izraeli vydalo společné prohlášení, které odsuzuje nedávné rozhodnutí samosprávy Jeruzaléma zahájit výběr daní také z církevních statků. Dopis, který vedoucí představitelé předali městu a který byl také předán médiím, prohlašuje, že tento plán porušuje staletou dohodu o statu quo, podle které jsou církve osvobozeny od daní kvůli veškerému sociálnímu kapitálu, který produkují ve městě i v celém Izraeli.

„V návaznosti na prohlášení města Jeruzaléma, že církve v Jeruzalémě by měly platit městské daně … My, vedoucí církví v Jeruzalémě, prohlašujeme, že takovéto vyjádření je v rozporu s historickým postavením mezi církvemi ve svatém městě Jeruzalémem a civilními orgány po staletí,“ píše se v dopise. „Civilní úřady vždy uznávaly a respektovaly velký příspěvek křesťanských církví, které investují miliardy do budování škol, nemocnic a mnoha domovů pro starší a znevýhodněné osoby ve Svaté zemi.“.

 „Prohlašujeme, že takovéto opatření podkopává posvátný charakter Jeruzaléma a ohrožuje schopnost církví vykonávat svou službu v této zemi ve prospěch svých společenství a celosvětové církve,“ uvedli. „Požadujeme, aby samospráva zrušila své prohlášení a zajistila zachování status quo, které bylo schváleno posvátnou historií, a není žádným způsobem porušena povaha Svatého města Jeruzaléma. Stojíme pevně a sjednoceni, abychom mohli bránit naši přítomnost zde i své majetky.“.

 „Obec Jeruzalém má vynikající a úctyhodné spojení s každou církví ve městě a bude nadále chránit svobodu náboženství,“ uvedla Jeruzalémská samospráva v odpovědi na dotaz na tuto záležitost. „Nicméně nemůžeme přijmout situaci, kdy by hotely a podniky byly osvobozeny od placení daně z nemovitosti pouze proto, že je nemovitost vlastněna církví.“.

18.02.2018 22:59 Daniel Žingor110Zdroj: ICEJ ČR

Klíčová slova