Praha Jeruzalém

Analytici zvažují rizika a varují.

Od: ICEJ News

Mohsen Rezaei, tajemník íránské vládní rady, v pondělí vydal pro místní sdělovací prostředky ohnivé prohlášení a řekl mimo jiné, že „pokud (Izrael) uskuteční nejmenší nerozvážný krok proti Iránu, srovnáme Tel Aviv se zemí a nedáme Netanjahuovi žádnou šanci uniknout.“ V rozhovoru pro libanonský Hizbaláhu přidružený list Al Manar dodal: „Američtí a izraelští vůdci neznají Írán a nerozumí síle odporu, a proto neustále čelí porážce. Dnes situace USA a Izraele poukazuje na jejich strach z kolapsu sionistického režimu a úpadku USA.“.

 Tato prohlášení přišla tentýž den, kdy se konala konference v mezinárodním diskusním klubu Valdai v Moskvě, kde se představili vládní představitelé a vůdci think-tanků z celého Blízkého východu, včetně Izraele. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v rámci panelové diskuse s iránským ministrem zahraničí Javadem Zarifem uvedl, že Kreml „mnohokrát řekl, že nebude akceptovat prohlášení, že Izrael jako sionistický stát, by měl být zničen a vymazán z mapy. Věřím, že je to naprosto špatný způsob, jak posílit vlastní zájmy.“.

 „Stejným způsobem,“ pokračoval Lavrov, „jsme se postavili proti snahám o vidění řešení jakéhokoli regionálního problému prismatem boje s Íránem … dokonce i poslední vývoj kolem palestinské otázky – včetně rozhodnutí Washingtonu o uznání Jeruzaléma jako izraelského hlavního města – jsou z velké části motivovány tímto proti iránským postojem.“.

Iránská domácí bezpečnostní situace se tento týden dále zhoršovala a úřady přiznaly, že v pondělí byli zabiti tři policisté v konfrontaci s pouličními protestujícími v Teheránu. Několik dalších policistů bylo v tomto střetu údajně zraněno a desítky demonstrantů měly být zatčeny.

Podle dalších zpráv se iránské záchranné týmy dostaly do míst, kde nedávno havarovalo letadlo v horách jihozápadně od Teheránu a zemřelo všech 65 lidí na palubě. Extrémně nízké teploty a odlehlost zamezily snahám o záchranu bezprostředně po zmizení letadla z dosahu radarů. Rozhněvaní členové rodiny těch, kteří zemřeli v letadle, protestovali v pondělí i mimo kanceláře regionálního leteckého úřadu.

21.02.2018 20:44 Daniel Žingor128Zdroj: ICEJ ČR

Klíčová slova