Praha Jeruzalém

Slavný Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě se znovu otevírá tuto středu, zatímco „profesionální tým“ pracuje na řešení daňového sporu s izraelskými a jeruzalémskými úředníky.

Od: World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu a primátor Jeruzaléma Nir Barkat se dohodli na založení profesionálního týmu pod vedením ministra pro regionální spolupráci Tzachi Hanegbiho, který bude formulovat řešení pro vydání obecních daní na nemovitostech vlastněných církvemi, které zároveň neslouží pro sakrální účely, uvedl mediální mluvčí Netanjahua v úterním prohlášení.

Triumvirát křesťanských denominací v Jeruzalémě v neděli uzavřel Chrám Božího hrobu ve Starém městě v Jeruzalému a protestoval tak proti požadavku Knessetu na zpětné zdanění, stejně jako plánu města na zabavení církevních majetků, případně bankovních účtů, pokud by platby daní neproběhly.

Tým bude jednat s představiteli církví, aby tuto záležitost vyřešili.

Podle prohlášení jednání právě probíhají a veškerá legislativní činnost v této věci bude dočasně pozastavena. Chrám se znovu otevírá tuto středu.

„Izrael je hrdý na to, že je jedinou zemí na Středním východě, kde křesťané a věřící ze všech náboženství mají plnou svobodu vyznání, praktikování svého náboženství i bohoslužeb. Izrael je domovem prosperující křesťanské komunity a vítá své křesťanské přátele z celého světa,“ uvádí toto prohlášení.

V dřívějším prohlášení Barkat poznamenal, že Chrám Božího hrobu, stejně jako všechny ostatní kostely, byly osvobozeny od městských daní a že se na této situaci nic nemění. „Zdá se však někomu logické, aby komerční prostory, jako jsou hotely, svatební síně a firmy, měly stejně tak tuto výjimku jen proto, že jsou ve vlastnictví církví?“ a dodal, že Chrám dluží „ohromující 650 milionů NIS“.

27.02.2018 12:54 Daniel Žingor222Zdroj: World Israel News

Klíčová slova