Praha Jeruzalém

Knesset předkládá zákon, který omezuje návrat těl teroristů v případech, kdy by byly pohřby zneužity k podněcování dalších teroristických útoků.

Od: World Israel News

Plenární shromáždění v Knessetu schválilo v prvním čtení návrh zákona, který uděluje okresnímu policejnímu veliteli pravomoc stanovit podmínky pro návrat těla teroristy k pohřbu, pokud stanoví, že existuje důvod obávat se, že by v důsledku tohoto pohřbu mohl být spáchán teroristický útok, nebo by mohly být ohroženy lidské životy, nebo by pohřeb byl využit jako platforma k podněcování dalších teroristických útoků.

Určené podmínky by mohly omezit velikost, umístění a načasování pohřebního obřadu a tělo by mohl být zadrženo, pokud rodina na tyto podmínky nepřistoupí.

Návrh zákona prošel v pondělí v prvním čtení v poměru 57 ku 11. Nyní přechází k výborům na další projednávání.

Pohřby palestinských teroristů, kteří byli zabiti při útoku, se často stávají demonstrací síly, během nich jsou oslavováni teroristé i terorismus jako takový a podněcují se další násilné činy.

Praxe omezování rozsahu pohřbů teroristů už byla sporadicky realizována, ale neměla oporu zákonu a v důsledku toho byla následně sankcionována.

V preambuli návrhu tohoto zákona, který je novinkou zákona o boji proti terorismu, se uvádí, že „nedávná vlna teroru z října 2015 byla charakterizována teroristickými útoky spáchanými teroristy, kteří byli mimo jiné ovlivňováni podněcováním na takovýchto shromážděních, a to vedlo k obnovení debaty o držení těl teroristů. „

„V rámci úsilí vypořádat se s vážnými narušeními, ke kterým dochází během pohřbu těch, kteří byli zabiti v souvislosti se spácháním teroristického útoku nebo pokusem o provedení teroristického útoku, uložila izraelská policie (pro pohřby) podmínky, ​​které mají za cíl zajistit bezpečnost a ochranu veřejnosti a předcházet teroristickým činům během pohřbu (nebo krátce po něm), “ říká návrh zákona.

Návrh zákona dále uvádí, že po teroristickém útoku na Chrámovou horu v červenci 2017, kdy byli zabiti dva policisté, bylo podáno odvolání k Nejvyššímu soudu ohledně návratu těl teroristů k jejich rodinám. V odvolání izraelská policie vysvětlila, že návrat těl by měl být pozdržen, dokud nebude minimalizováno ohrožení bezpečnosti pro veřejnost.

Nejvyšší soud rozhodl, že stát nemůže zadržovat žádné tělo, protože to žádný zákon výslovně neumožňuje. Soudci uvedli, že k zadržení těl musí Knesset přijmout právní předpisy, které jsou v souladu s izraelskými a mezinárodními právními normami.

Během předkládání návrhu zákona se ministr vnitra Gilad Erdan zmínil o tom, že Shin Bet (izraelská kontrarozvědka) a izraelská policie nedávno objevily v Um el-Fahm další teroristickou buňku, která připravovala teroristický útok na Chrámové hoře.

„Tento zákon má v úmyslu zabránit takovýmto buňkám ve vraždění ve jménu extremistické náboženské ideologie,“ uvedl.

„Nejvyšší soud udělal vážnou chybu. Uvádí lidskou důstojnost v souvislosti s návratem těl teroristů. Nemyslím si, že terorista, který zavraždil nevinné lidi, má právo na lidskou důstojnost a svobodu a určitě by neměla být upřednostněna jeho práva na pohřeb vůči právům obětí a veřejnosti na ochranu. Na pohřeb, při němž dochází k podněcování k násilí a oslavování opovrženíhodného vraha, „poznamenal.

 

28.02.2018 13:00 Daniel Žingor145Zdroj: World Israel News

Klíčová slova