Praha Jeruzalém

Yad Vashem posmrtně ocenil českého pastora za „spravedlivého mezi národy“ za záchranu šesti Židů během holokaustu.

Od: World Israel News

Izrael nedávno ocenil pastora Václava Čermáka jako Spravedlivého mezi národy za záchranu Židů během holokaustu.

Izraelský velvyslanec v České republice Daniel Meron spolu s primátorkou Prahy Janou Černochovou se v úterý zúčastnili slavnostního vyhlášení akce na Nové radnici v Praze.

Meron předal jménem státu Izrael a Yad Vashem osvědčení a pamětní medaili Marii Čermákové, dceři Václava Čermáka.

Čermák je 117. občanem České republiky nebo bývalého Československa, kteří měli tu čest dostat od Yad Vashem toto ocenění.

Slavnostní ceremoniál byl doprovázen výstavou nazvanou „Za povinností: diplomaté, kteří se stali spravedliví mezi národy“.

Titul „Spravedliví mezi národy“ je udělován nežidům, kteří zachránili Židy během holokaustu. Izrael uznal více než 26 500 těchto osob.

Čermák v roce 1944 ukryl dvě židovské rodiny na své chalupě na horách.

Po vypuknutí Slovenského národního povstání v srpnu tohoto roku zahájili Němci hon na Židy a členy místního odboje.

Se zhoršující se situací se rodiny Weisenbergera a Schönfelda rozhodly opustit své domovy v Prešově. Ľudovít Repáš, zaměstnanec Prešovské radnice jim, zabezpečil falešné doklady a poslal je ke kazateli Václavu Čermákovi v Klenovci.

Čermák se staral o dvě rodiny. Weisenbergerovi, kteří nyní používali jméno Vašenkovi, se skrývali v Grlici a Schönfeldovi, nyní Váňovi poblíž jeho vlastního domu.

Se vzrůstajícím nebezpečím a zvýšenou intenzitou hledání, které Němci a jejich slovenští spolupracovníci vystupňovali, uprchli mnozí obyvatelé Klenovce do hor.

Ján Balciar, jeden ze zbývajících obyvatel Klenovce, se rozhodl odejít a trval na tom, že Čermák i jeho rodina musí jít s ním. Nicméně, Čermák odmítl tyto Židy opustit, sám se skryl s tím, že odejde jedině s nimi.

Celá skupina potom – tedy: Ján Balciar se svou těhotnou ženou a dvěma dětmi, Václav Čermák se svou rodinou, Ignác a Margita Weisenbergerovi a jejich devítiletá dcera Viera, podnikli nebezpečnou cestu, aby se schovali v horách. Druhý den se k nim připojili i Imanuel a Johann Schönfeldovi.

Toto však neznamenalo konec jejich starostí.

V jedné chvíli objevila chatu hlídka SS. Našli zde pastora a několik žen, zatímco muži se během dne schovávali v lese. Německým vojákům bylo divné, že je v domě tolik lidí. Čermák jim řekl, že jedna z žen porodila a ostatní jsou příbuzné, které přišly na křest a že probíhající boje v oblasti jim dosud brání v návratu domů. Hlídka SS sice měla podezření, ale nakonec odjeli.

Skupina byla později rozšířena ještě o jednu židovskou ženu, kterou vyhnali ti, kteří ji ukryli u sebe doma, protože místní německý velitel nechal vyhlásit, že kdo by poskytl pomoc Židům, bude zastřelen s celou svou rodinou.

Všech šest Židů, společně se svými zachránci, přežilo, aby se dožili konce války.

04.03.2018 13:43 Daniel Žingor301Zdroj: World Israel News

Klíčová slova