Praha Jeruzalém

Izraelská televize informovala, že Guatemala, podobně jako USA, plánuje přesunout své velvyslanectví do Jeruzaléma v květnu.

Od: World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu se ve Washingtonu setkal s guatemalským prezidentem Jimmy Moralesem, kde se oba představitelé zabývali prohlubováním svých dvoustranných vztahů a vzájemné spolupráce.

Tři týdny poté, co 6. prosince 2017 prezident Donald Trump prohlásil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za izraelské hlavní město a že USA započnou proces přesunu svého velvyslanectví z Tel Avivu, oznámil guatemalský prezident Jimmy Morales přesun jejich velvyslanectví, což učinili jako první po USA.

„Děkuji vám za všechno, co jste udělali, když jste uznali Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Doufám, že brzy přesunete své velvyslanectví do Jeruzaléma.“ řekl Netanjahu ve Washingtonu.

Guatemalský prezident Morales odpověděl: „Je to pro nás čest a je to správná věc.“

Guatemalský vůdce vyzval Netanjahua, aby navštívil jejich zemi, na což izraelský premiér reagoval reciproční nabídkou.

Izraelský televizní kanál Hadashot oznámil neděli večer, že Guatemala, podobně jako USA, plánuje přesunout své velvyslanectví v Jeruzalémě v květnu.

Netanjahu tento týden odcestoval do Washingtonu, aby se zúčastnil každoroční konference amerických izraelských výborů pro veřejné záležitosti (AIPAC) a setkal se s Donaldem Trumpem. Zde se bude diskuse zaměřovat především na iránskou hrozbu a přítomnost Iránu v Sýrii.

04.03.2018 13:18 Daniel Žingor83Zdroj: World Israel News

Klíčová slova