Praha Jeruzalém

Přesunutí českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma bude pro Miloše Zemana „nejvyšší prioritou“, ale ne pro jeho ministerstvo zahraničí.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Miloš Zeman, který byl nedávno zvolen do druhého pětiletého funkčního období prezidenta České republiky, by rád urychlil proces přesunu jeho velvyslanectví do Jeruzaléma, informovaly ve čtvrtek noviny Lidové noviny.

Američané v únoru oznámili, že iniciační krok přesunu jejich velvyslanectví se bude konat 14. května v Jeruzalémě k 70. výročí založení Izraele. Daniel Meron, izraelský velvyslanec v Praze, tweetoval, že tak jak píší i české noviny, Zeman by chtěl, aby se jeho země v tomto ohledu připojila k iniciativě amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zatímco Meron tweetoval „US: 1., Česká republika: 2.?“, byl opraven respondenty, kteří mu připomněli, že Guatemala bude druhá, protože prezident Jimmy Morales oznámil v neděli, že jeho země přesune své velvyslanectví pouhé dva dny po USA.

Když Trump prohlásil formální uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele v prosinci loňského roku. Praha reagovala rychle, i když jejich ministerstvo zahraničí omezilo prohlášení své země tím, že „uznává Jeruzalém faktickým hlavním městem Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967,“ tj. pouze západní Jeruzalém.

A Zeman byl tehdy velmi nadšen touto myšlenkou a dodal, že Česká republika by mohla toto realizovat na počátku nového volebního období.

„Toto mi opravdu dělá radost, protože, jak jsem řekl na své návštěvě před čtyřmi lety v Izraeli, chtěl bych přenést české velvyslanectví do Jeruzaléma, a kdyby se to stalo, tak bychom byli první, kdo tak učiní,“ poznamenal. „Teď můžeme dříve nebo později následovat Spojené státy. V každém případě je to ještě lepší než nic. „

Zdá se, že prezident by si přál, aby se jednalo o případ spíše dříve než později, neboť zpráva uvádí, že tento krok považuje za „vrcholnou prioritu.“ Zemanova slova zazněla na schůzce konané v Izraeli koncem února s českou mezirezortní delegací při diskusi o přesunu.

Ve zprávě se však také uvádí, že po konzultaci s kolegy z EU, české ministerstvo zahraničí namítalo, že v tomto okamžiku velvyslanectví nemá ani kam by se v Jeruzalémě přestěhovalo.

08.03.2018 18:29 Daniel Žingor242Zdroj: World Israel News

Klíčová slova