Praha Jeruzalém

Palestinské vedení se rozhodlo uchýlit se k politikaření, místo aby se připojilo k USA, k řešení hrozivé situace v Gaze.

Od: JNS.org

Palestinská samospráva (PA) oznámila svůj záměr bojkotovat nadcházející konferenci v Bílém domě, kde má být projednána zhoršující se humanitární situace v pásmu Gazy, které je aktuálně kontrolováno Hamasem.

Přibližně dva miliony Arabů žijí v hustě osídleném pásmu jižně od středomořského pobřeží Izraele. Pásmo, přestože není uznáno jako samostatný stát, má hranici jak s Izraelem, tak i Egyptem. Gazané dostávají pomoc prostřednictvím Palestinské samosprávy, ta ovšem toto pásmo neovládá. Několik zemí poskytuje Gaze pomoc, ale Hamas tyto prostředky často vyvádí na vybudování teroristické infrastruktury k útokům na Izrael, včetně raket a tunelů.

V posledních měsících PA odmítla poskytnout prostředky na financování elektřiny v Gaze. Hamas na oplátku odmítl využívat dodávanou elektřinu k provozu zařízení na zpracování odpadu v Gaze. Přesto PA klade vinu za tuto krizi Izraeli.

„Spojené státy velmi dobře vědí, že příčinou tragédie pásma Gazy je nespravedlivé izraelské obléhání a že je zapotřebí politické řešení této otázky,“ řekl Ahmad Majdalani, poradce předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a člen výkonného výboru OOP, rádiu Hlas Palestiny.

Majdalani obvinil USA, že využívají tuto konferenci na „likvidaci palestinského národního projektu“ a dodal, že USA nemají skutečnou starost o obyvatele Gazy.

Palestinské vedení odmítá zapojení americké administrativy do problému od rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele loni v prosinci.

Trump pohrozil PA tím, že odmítne jejich financování ze strany USA, pokud Palestinci odmítnou usednout k mírovým jednáním s Izraelem.

 

Viz článek „Trump hrozí nejen zastavením financování …“ http://www.israel.cz/lang_cs/aktualita/1/11874/ – poznámka redakce.

 

12.03.2018 11:42 Daniel Žingor114Zdroj: World Israel News

Klíčová slova