Praha Jeruzalém

Izraelská zpravodajská služba vystopovala a zatkla teroristu, který na počátku roku zabil otce čtyř dětí.

Od: TPS

Abed Alkarim Adel Assi, 19 letý arabsko-izraelský terorista, který 5. února poblíž města Ariel zavraždil rabína Itamara Ben-Gala, byl brzy ráno tuto neděli zatčen. Předcházelo tomu týdenní pátrání, uvedla Shin Bet ve svém prohlášení.

Shin Bet uvádí, že Adel Assi byl zadržen v palestinském městě Nablus při společné operaci zahrnující je samotné, zvláštní policejní síly a IDF.

Dále bylo také zatčeno a vzato k výslechu několik dalších osob podezřelých z pomoci Adelu Assimu.

Adel Assi pobodal do hrudníku Ben-Gala, 29 letého otce čtyř dětí a obyvatele obce Har Bracha, jižně od Nablusu poblíž autobusové zastávky u Arielu a smrtelně jej tak zranil.

Adel Assi se narodil palestinskému otci a arabsko-izraelské matce z Haify, což ho opravňuje mít izraelské občanství. Je dobře známý izraelským službám sociální péče, protože dlouhou dobu svého dospívání strávil na ulicích. V roce 2016 přišel Assi do Beit HaShanti, útulku pro ohroženou mládež v Tel Avivu. Strávil zde několik týdnů, ale nakonec po neshodách se zaměstnanci tohoto zařízení o svých častých návštěvách svého otce v Nablusu, toto sociální zařízení opustil. Zaměstnanci byli přesvědčeni, že je v Nablusu využíván a radikalizován.

K tomuto zatčení se vyjádřila i Miriam Ben Galová, vdova po rabim Itamar Ben-Galovi. Uvedla, že jediná odpověď na tento teror je výstavba osad v Judsku a Samaří.

„(Zatčení) nevrátí mého manžela domů ani nezabrání dalšímu teroristovi, aby povstal, znovu vraždil a zničil další rodinu. Jediná věc, která zabrání další vraždě je výstavba. Odpověď na tuto vraždu může být jedině výstavba dalšího města. Nerozumím tomu, na co ještě předseda vlády čeká.“ řekla

18.03.2018 11:35 Daniel Žingor114Zdroj: World Israel News

Klíčová slova