Praha Jeruzalém

Netanjahu souhlasil s „největším technologickým vizionářem“,  že Negev je „energetickou budoucností státu Izrael“ a slíbil jeho rozvoj.

Od: World Israel News a TPS

Předseda vlády Benjamin Netanjahu, hovořil na 8. konferenci Negev v Dimoně a uvedl, že se setkal s Elonem Muskem, zakladatelem a generálním ředitelem elektrické automobilky Tesla Inc. a letecké společnosti SpaceX. Ten vyjádřil zájem o rozvoj Negevu.

„Dnes ráno, než jsem sem přišel, potkal jsem se s Elonem Muskem, mužem vize, možná největším technologickým vizionářem naší doby.  Je to génius, “ řekl Netanjahu účastníkům konference.

46-ti letý Musk ocenil Izrael jako „technologickou velmoc“ a řekl, že Negev může plně zabezpečit celou zemi veškerými dodávkami energie, řekl Netanyahu.

Musk řekl, že oceňuje to, co zde děláme.  A pak řekl (a nevěděl, že sem přijedu):  „Negev vám může pokrýt veškeré energetické potřeby. Negev je energetická budoucnost státu Izrael. Mohli byste zde rozšířit sluneční elektrárny, které by vám poskytly více energie, než potřebujete nebo budete kdy potřebovat. Čisté energie.“

„Říkám vám, co řekl on mě,“ pokračoval předseda vlády. Stačí prý, jen pokud to budeme chtít a já vám říkám, že my opravdu chceme. Chci vidět živý, vzkvétající a rozvíjející se Negev. Budeme pokračovat v tom, abychom Negev rozvíjeli tak, jak se to nedělo v celých dějinách Izraele.“

Musk oznámil svou návštěvu Izraele v pondělí večer, když v populárním koktejlovém baru Gatsby v izraelském hlavním městě poslal na Instagram, že se „v Jeruzalémě učí, jak nalívat hořící absint do věže skleniček“.

Brzy ráno v úterý pak poslal svoji fotku z Masady když tweetoval „Vzdal jsem úctu k ceně, která byla zaplacená na Masadě. Žít svobodně nebo zemřít.“

Zpráva na finančním webu Globes naznačuje, že Musk byl v Izraeli, aby projednal spolupráci mezi místní počítačovou a vizionářskou firmou Cortica a jeho Teslou.

Cortica odmítla zprávu komentovat, uvedl Globes.

Tesla má od loňska také solární střešní divizi, která vyrábí solární panely na obytné budovy. Musk řekl, že celé Spojené státy by mohly být zásobeny solární energií. „Pokud byste chtěli napájení celých  USA pomocí solárních panelů,“ řekl, „vzalo by to malý kout Nevady, Texasu nebo Utahu; stačí jen 100 mil na 100 mil solárních panelů k napájení celých Spojených států. „

20.03.2018 09:13 Daniel Žingor136Zdroj: World Israel News

Klíčová slova