Praha Jeruzalém

Izraelské jednotky se připravují na masové pochody Hamasu na izraelské hranici, což by mohlo vést k mnoha civilním ztrátám.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

IDF se připravuje na masový pochod vedený Hamasem na jižní hranici Izraele, který byl svolán na příští pátek.

Hamas vyzval k tomu, aby se „všichni Palestinci“ zúčastnili masového protestu, dalšího „pátku hněvu“, aby se tak stalo 100 dnů poté, co prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a slíbil tam přemístit americké velvyslanectví.

Hamas chce, aby protesty začaly 30. března a trvaly několik týdnů, přičemž tisíce Palestinců se stěhují do stanových měst, které budou postaveny podél izraelské hranice.

Hamas také vyzval Palestince, aby po pátečních modlitbách uspořádali protesty v oblasti Judea a Samaří.

Hamas uvedl, že takové protesty budou pokračovat, dokud nebude americké uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele „podlomeno. „

Izrael se připravuje na scénář, v němž desítky tisíc obyvatel Gazy přejdou k hranicnímu hranici Izraele s Gazou, případně se pokusí o sjednocení a pochod do Izraele.

„Chceme Izraelce vyděsit obrazy davů lidí, kteří se klidně shromažďují a sedí poblíž hranic,“ řekl tento týden mluvčí Hamasu Ahmed Abu Retaima. „Pracujeme na tom, abychom dostali na cestu více než 100 000 lidí.“

Pochod Hamasu je „jednoznačně pokusem prolomit ploty, jsou připraveni tolerovat ztráty,“ řekl Ehud Yaari, mezinárodní odborník na politiku Blízkého východu ve Washingtonu.

IDF se bude snažit minimalizovat ztráty tím, že nasadí „nesmrtící postupy na rozptýlení davu“  včetně dronů, které mohou nad davy rozprášit slzotvorné látky.

Izrael se obává situace, kdy desítky Palestinců překročí hranice a vstoupí na území Izraele, situaci, která by mohla mít za následek mnoho civilních obětí.

Takové násilné protesty proti izraelským hranicím s Gazou se v pátek objevily v posledních měsících, přičemž bylo, proti izraelským silám, umístěno a odpáleno několik bomb, přičemž davy na demonstracích kryly toto rozmísťování.

Yousef Munayyer, analytik z arabského centra ve Washingtonu, řekl, že hraniční pochod přiměje Izrael učinit nepříjemné rozhodnutí.

„V podstatě mluvíte o tom, že se izraelská armáda vynořila jako na střelnici proti zdi palestinských civilistů kráčejících k plotu,“ řekl Munayyer agentuře Bloomberg.

„Nemyslím si, že to je optika, kterou Izraelci chtějí mít,“ poznamenal. Zdá se však, že Hamas hledá přesně takový scénář, to znamená využívat smrt svých civilistů na náklady Izraele a vytvářet další násilí v regionu.

22.03.2018 13:05 Daniel Žingor222Zdroj: World Israel News

Klíčová slova