Praha Jeruzalém

Více než 60% navrhovaného rozpočtu na program bude použito k vytvoření digitální infrastruktury pro lékařský výzkum.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Izraelská vláda v neděli schválila pětiletý digitální zdravotní program, který bude stát zhruba miliardu šekelů, a měl by přivést celý zdravotnický systém země na špičku 21. století, s cílem stát se světovým lídrem v oboru lékařského výzkumu.

Mezi projekty v Národním digitálním zdravotním plánu patří sjednocení všech lékařských záznamů izraelských pacientů shromážděných během posledních dvou desetiletí (98% populace) do jedné databáze; vytváření vazeb mezi nadnárodními společnostmi a izraelskými začínajícími firmami v různých oblastech digitální péče o zdraví; a rozvoj kurzů pro zaměstnance.

Digitalizace databáze pacientů, nazvané Projekt Mosaic, má v krátkodobém horizontu zlepšit zdraví Izraelců tím, že zjistí zdravotní trendy a zlepší přesnost určování diagnóz. Má také obrovský potenciál pro dlouhodobý výzkum v genetice a léčivých přípravcích, abychom pojmenovali alespoň dvě oblasti pro komerční využití v řádech miliard dolarů.

Byly také řešeny obavy z problémů ohledně ochrany soukromí, vzhledem k aktuálnosti nezákonného hackování osobních dat. Viz aktuální skandál  používání dat 50 milionů uživatelů Facebooku.

Vláda však trvá na tom, že regulátoři zajistí, že informace budou zabezpečeny a anonymizovány. Navíc prý lidé budou mít zcela volnou možnost rozhodnout se, zda se toho kterého projektu budou nebo nebudou účastnit.

V pondělí se v Tel Avivu schází schůzka 70 generálních ředitelů společností zabývajících se zdravím, aby studovali toto rozhodnutí vlády a diskutovali způsoby, jak je realizovat.

26.03.2018 12:35 Daniel Žingor165Zdroj: World Israel News

Klíčová slova