Praha Jeruzalém

„Nedovolíme, aby došlo k porušení izraelské suverenity nebo jeho obranné infrastruktury,“ uvedla IDF, když se zhruba 20 000 Palestinců z Gazy shromáždilo na hranici v útoku zorganizovaném  Hamasem.

Od: TPS

Při těchto nepokojích se víc než 20 000 Palestinců soustředilo v šesti místech podél hranice mezi Gazou a Izraelem, uvedla IDF. Palestinci pálí pneumatiky a vrhají Molotovovy koktejly a kameny na vojáky IDF.

Vojáci reagují postupy pro rozptýlení davů a střelbou, aby zabránili pokusům o poškození izraelské bezpečnostní infrastruktury a jednotek IDF.

„IDF se předem připravila s velkým, dobře vyškoleným kontingentem vojsk, schopným reagovat na různé případy v několika lokalitách. Nepovolíme žádné porušení izraelské suverenity nebo obranné infrastruktury podél hranice. Teroristická organizace Hamas ohrožuje obyvatele pásma a používá je jako ochranný kryt teroristické činnosti. Teroristická organizace Hamas nese plnou zodpovědnost za všechny tyto události a jejich důsledky, „uvedla armáda.

Krátce po 15:00, generálmajor. Eyal Zamir, šéf jižního velitelství, uvedl, že IDF identifikovala „pokusy provést teroristické útoky v rámci těchto demonstrací“.

Hamas také vyslal sedmiletou dívku, aby pochodovala směrem k hraničnímu plotu. Mluvčí IDF řekl, že se vojáci ujistili, že se bezpečně vrátila k rodičům. „Teroristická organizace Hamas cynicky využívá ženy a děti tím, že je posílá k plotu a ohrožuje jejich životy,“ uvedl.

Od 16:00 palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že počet mrtvých se zvýšil na šest, s více než 500 zraněnými.

30.03.2018 08:25 Daniel Žingor126Zdroj: World Israel News

Klíčová slova