Praha Jeruzalém

V pondělí odpoledne Izraelská vláda oznámila dohodu s OSN o přesídlení afrických migrantů do západních zemí namísto afrických destinací. Nicméně, po protestech pravicových koaličních partnerů, Netanyahu uvedl, že tuto dohodu pozastavuje.

Od: AP a World Israel News

Izraelská vláda v pondělí včer oznámila, že dosáhla významné dohody s Organizací spojených národů, aby zrušila své plány na deportaci afrických žadatelů o azyl, a namísto toho do západních zemí přesídlí více než polovinu z nich. Později večer, po protestech pravicových koaličních partnerů, premiér Benjamin Netanjahu pozastavil tuto dohodu a vysvětlil, že je pozorný vůči obavám obyvatel jižního Tel Avivu, kde žije většina nelegálních migrantů.

Netanjahuova kancelář uvedla, že „bezprecedentní porozumění“ s agenturou OSN pro uprchlíky by vyslalo více než 16 000 migrantů – přibližně polovině pobývajících v Izraeli – do různých západních zemí, které jsou ochotné je absorbovat. Smlouva by se měla uskutečnit ve třech etapách po dobu pěti let, přičemž mnoho z těch, kteří by zůstali v Izraeli, by mělo být integrováno a měl by jim být udělen oficiální statut.

„Je to dobrá dohoda“

„Je to dobrá dohoda,“ řekl předseda vlády Benjamin Netanjahu dříve novinářům. „Umožňuje nám vyřešit tento problém způsobem, který chrání zájmy izraelského státu, poskytuje řešení obyvatelům jižního Tel Avivu a sousedících čtvrtí a také lidem, kteří do Izraele přišli.“

Afričané, téměř všichni z diktátorské Eritreje a z války roztrhaného Súdánu, říkají, že utekli, aby si zachránili život a čelili by znovu tomuto nebezpečí, kdyby se vrátili. Izrael uvedl, že považuje drtivou většinu 35 000 – 40 000 migrantů za ekonomické – tedy uchazeče o zaměstnání a uvedl, že nemá žádnou právní povinnost je přijmout.

Viz článek „… je čas rozbít okázalé lži o afrických migrantech“ 

Nelegální migranti začali proudit do Izraele v roce 2005 poté, co sousední Egypt násilně rozehnal demonstrace migrantů a rozšířil informaci o bezpečných pracovních příležitostech v Izraeli. Desítky tisíc překročily průchodné pouštní hranice, než v roce 2012 Izrael dokončil bariéru, která zastavila tento příliv. Izrael však musí bojovat s tím, co má dělat s těmi, kteří se již nacházejí v zemi. Zde se střídají plány mezi tím, jak je deportovat nebo jim hromadně nabídnout zaměstnání v hotelech a místních obcích.

Chudší čtvrti jižního Tel Avivu se staly domovem obrovského počtu Afričanů a obyvatelé si stěžují a demonstrují proti jejich přítomnosti kvůli zvýšené míře násilných a sexuálních útoků, které vyvolávají pocit, že jsou tyto čtvrtě nebezpečné a hodnoty nemovitostí zde klesají. Tisíce migrantů se soustředily na jihu Tel Avivu, kde se v ulicích nacházejí obchody s etnickými potravinami a stánky s telefonními kartami a oblast se stala známá jako „Malá Afrika.“ To vyvolává napětí u židovských obyvatel – dělníků, kteří vyvíjí tlak na vládu, aby našla řešení.

Netanjahuova kancelář uvádí, že právní překážky a následné problémy s deportacemi do navrhovaných afrických destinací z třetích zemí přinutily vládu, aby změnila své plány a dosáhla dohody pod záštitou OSN. Říká, že nový rámec bude zahrnovat plán rozvoje a obnovy pro jižní Tel Aviv.

„Obrovský tlak“ na Rwandu aby odstoupila od plánu

Několik hodin poté, co Netanjahu oznámil tuto dohodu, ji pozastavil a vysvětlil „sled událostí“ na Facebooku.

„Během posledních dvou let jsem vyjednával s Rwandou, aby sloužila jako“ třetí země „, která by přijala tyto nelegální migranty, ti by byli deportováni i bez jejich souhlasu. To je jediný legální způsob, jak to udělat. Rwanda s tím souhlasila a zahájila tuto deportační operaci, „napsal předseda vlády.

„V posledních týdnech s obrovským tlakem, který na Rwandu vyvíjel New Israel Fund a Evropská unie, Rwanda odstoupila od dohody a odmítla přijmout nelegální migranty z Izraele k nucené deportaci. V této situaci jsem se rozhodl usilovat o novou dohodu, která by i nadále umožňovala deportaci nelegálních migrantů, „řekl.

„Nicméně moje prvotní pozornost především věnuji obyvatelům jižního Tel Avivu. Takže jsem se rozhodl, že se zítra ráno sejdeme s ministrem vnitra Aryeh Deri a se zástupci obyvatel jižního Tel Avivu. Mezitím pozastavím provádění dohody a po setkání se zástupci podrobíme smlouvu nové zkoušce, „uzavřel.

02.04.2018 10:34 Daniel Žingor94Zdroj: World Israel News

Klíčová slova