Praha Jeruzalém

„Jsem potěšen, když řeknu, že je nejméně půl tuctu zemí, které v současné době vážně mluví o tom, že přesunou svá velvyslanectví do Jeruzaléma,“ uvedl Netanjahu.

Od: Algemeiner a Reuters

Předseda vlády Benjamin Netanjahu ve čtvrtek uvedl, že „nejméně půl tuctu zemí“ uvažuje o přesunu svých velvyslanectví do Jeruzaléma po rozhodnutí USA, které tak učiní.

Americký prezident Donald Trump v prosinci oznámil, že Amerika uznala Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Americké velvyslanectví se má přestěhovat do Jeruzaléma z Tel Avivu 14. května, kdy Izrael vyhlásil v roce 1948 svou nezávislost.

„Abychom podpořili mír …  přesuňte své ambasády zde,“ řekl Netanyahu zahraničním diplomatům na recepci v Jeruzalémě, při oslavě 70. výročí vyhlášení samostatného státu.

Poděkoval Guatemale, která se už rozhodla přesunout své velvyslanectví brzy po americkém vyhlášení, ale nejmenoval konkrétně další země, které podle něj zvažují, že je budou následovat.

„Jsem potěšen, když říkám, že existuje nejméně půl tuctu zemí, které v současné době vážně mluví o tom, že přesunou svá velvyslanectví do Jeruzaléma,“ řekl Netanjahu.

Prvních deset velvyslanectví, která se přesunou do Jeruzaléma, by získalo „privilegovaný přístup“, řekl, aniž by upřesnil, co to bude znamenat.

Americký představitel řekl, že velvyslanectví bude umístěno na provizorním místě v Jeruzalémě, kde se nyní nachází americká konzulární sekce. Vybudování stálého velvyslanectví může trvat několik let.

20.04.2018 07:44 Daniel Žingor140Zdroj: World Israel News

Klíčová slova