Praha Jeruzalém

Trumpovo stažení z jaderné dohody by bylo „historickou chybou USA“, vyhrožoval iránský prezident.

Od: World Israel News

Odstoupení prezidenta Donalda Trumpa z jaderné energie by bylo „historickou chybou USA,“ prohlásil íránský prezident Hassan Rouhani.

„Spojené státy nemohou vůči Íránu udělat nic, co by stálo za řeč,“ uvedl Rouhání v neděli spolu s tvrzením, že USA „vždy působily Íránu problémy pro, ale nikdy nezískaly převahu. Pokud USA opustí JCPOA (Společný komplexní akční plán) udělají znovu chybu. A brzy zjistí, že chybu historickou. „

Uvedl, že s jadernou dohodou chtěl Írán “ říct světu, že Írán usiluje o mír, a že sankce byly chybou a svět by se měl z chyb poučit.“

Trump rozhodne dne 12. května, zda budou USA jadernou dohodu dodržovat v její původní podobě, nebo od ní odstoupí. Požádal, jako minimum, o změny v ní, aby USA setrvaly.

Evropští lídři tvrdí, že by se měla zachovat JCPOA.

Írán opakovaně tvrdí, že se nepokouší vyvinout atomovou bombu a iránský nejvyšší vůdce Ayatollah Seyyed Ali Khamenei údajně vydal muslimské náboženské rozhodnutí („fatwu“) proti ní.

Nicméně, zjištění tajných služeb Izraele ohledně prací na tajném projektu Íránu Amad, ukazuje něco jiného. Předseda vlády Benjamin Netanjahu minulý týden odhalil materiály obsahující zhruba 100 000 dokumentů, které popisují iránské plány na vývoj jaderných zbraní.

06.05.2018 12:49 Daniel Žingor226Zdroj: World Israel News