Praha Jeruzalém

Od: Yisrael Price – Jeruzalém:

Podle údajů poskytnutých ministerstvem zdravotnictví kontrolovaného Hamasem dosáhl počet obětí při palestinských nepokojích na hranici mezi Izraelem a Gazy v pondělí později odpoledne 52 mrtvých a více než 900 zraněných.

Pokud jsou tato čísla přesná, bylo by to nejvíce zabitých v Gaze od války mezi Hamásem a Izraelem v roce 2014.

IDF odhaduje, že 50 000 obyvatel Gazy se účastní demonstrací na 12-ti různých místech podél hranice a za nimi jsou shromážděny další tisíce, několik set metrů od hraničního plotu.

Palestinské násilí, koordinované a řízené Hamasem, bylo načasováno tak, aby se shodovalo s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Řada pokusů o porušení hraničního plotu se uskutečnila těsně před zahájením slavnostního zahájení tedy před 16. hodinou izraelského času.

IDF potvrdila, že její bojové letouny napadly pět cílů Hamásu ve výcvikovém táboře v Jabalí v severním pásmu Gazy „v reakci na násilné činy posledních několika hodin prováděné Hamásem podél bezpečnostního plotu“.  Podle ní (IDF) se pokoušeli umístit bomby podél plotu a stříleli na izraelské vojáky.

„Před několika minutami zaútočil bojový letoun IAF na pět teroristických cílů ve výcvikovém táboru patřícímu teroristické organizaci Hamas v severním pásmu Gazy,“ uvedla armáda ve svém prohlášení v pondělí odpoledne.

„Dále se také dnes jedno letadlo IAF a tank IDF zaměřily na dvě další vojenské pozice patřící teroristické organizaci Hamas v severním pásmu Gazy. Tyto údery byly provedeny v reakci na incident, při kterém byly ozbrojené síly IDF napadeny střelbou Hamásu v severním pásmu Gazy, „dodal.

Protestující spalovali pneumatiky a vrhali kameny na vojáky. Jeden dron IDF byl sestřelen u Jabaly. Podle Ynet, v reakci na protestující, IDF používala slzný plyn a varovné výstřely.

Podle zdrojů IDF byl Hamás odhodlán zahájit nové masové a dlouhodobé povstání proti Izraeli, které se mělo rozšířit do Yehudah a Shomronu.

Hadashot ukázal nové video Hamásu, s hebrejskými titulky, kde bylo malým dětem z Gazy vysvětlováno, že se „vrátí do své vlasti.“ Zpráva uvádí, že Hamas vyvolal tyto násilné protesty a Gazanům, kteří by zemřeli v těchto násilných střetech, zaručoval místo v ráji. Uvádí také, že mezi protestujícími jsou prominentní ženy.

Podle této zprávy vedoucí představitelé Hamasu doufali, že se jim podaří ovládnout, část izraelského území (byť jen malou a na malou chvíli), aby tak vyjádřili své symbolické vítězství a ohlásili začátek „návratu“ k osvobození Palestiny.

Mezitím Evropská unie vyzvala Izrael a Hamas, aby v Gaze projevili zdrženlivost.

„Očekáváme, že všichni budou jednat s maximální zdrženlivostí, aby se zabránilo dalším ztrátám na životech. Izrael musí respektovat právo na pokojný protest a zásadu proporcionality při používání síly. Hamas a ti, kteří vedou demonstrace v Gaze, musí zajistit, aby zůstali striktně nenásilní a nesmí tyto protesty využívat k jiným cílům, „uvedla v pondělí odpoledne Evropská unie.

„Jakákoli další eskalace již tak extrémně napjaté a složité situace by opět způsobila další nepopiratelné utrpení oběma národům a ještě více by ztížila perspektivu míru a bezpečnosti. V tomto okamžiku bude zapotřebí moudrosti a odvahy vrátit se k vyjednávání o politickém řešení, což je v zájmu jak izraelského tak i palestinského lidu i celého regionu, „uvedla EU.

14.05.2018 12:23 Daniel Žingor101Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova