Praha Jeruzalém

Palestinští velvyslanci v USA, Rumunsku, Rakousku, České republice a Maďarsku byli vyzváni, aby se vrátili do Ramalláhu ke „konzultacím“.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Palestinská samospráva (PA), rozzuřená nad čtyřmi evropskými zeměmi, které vyslaly své zástupce na recepci pořádanou ministerstvem zahraničních věcí tento týden, aby tito oslavili nové americké velvyslanectví v Jeruzalémě, včera – ve středu – stáhla své velvyslance „ke konzultacím“.

Toto následovalo po obdobném kroku z úterka, kdy prezident PA Mahmúd Abbás stáhl palestinského vyslanece z USA, Husama Zomlota, jehož oficiální postavení je hlavní představitel Organizace pro osvobození Palestiny ve Washingtonu.

Rakousko, Česká republika, Maďarsko a Rumunsko jsou všichni členy Evropské unie, kteří narušili oficiální postoj EU k přesunu ambasády USA, což je vnímáno velmi negativně. Nedávno také zablokovali prohlášení EU kritizující rozhodnutí vlády D. Trumpa (o přesunu). Prohlášení o zahraniční politice EU musí být jednomyslně odsouhlaseno všemi zeměmi EU – tedy neprošlo.

Palestinci uvedli, že považují účast diplomatů na slavnosti za „vážné porušení mezinárodního práva“.

Rumunská vláda projevila zájem o přemístění svého velvyslanectví i do izraelského hlavního města, avšak jeho prezident, který je zodpovědný za zahraniční politiku, se postavil proti plánu vlády. V březnu české ministerstvo zahraničí uvedlo, že uznává západní Jeruzalém jako hlavní město Izraele, i když má námitky k záměru provést nějaké kroky právě teď. Český prezident však údajně řekl, že stěhování velvyslanectví jeho země do Jeruzaléma je hlavní prioritou.

Jak bylo poznamenáno, ministerstvo zahraničních věcí PA již v úterý stáhlo své vyslance z USA. Toto odvolání bylo jen poslední ze série negativních kroků, které přijali představitelé Ramaláhu poté, co prezident Donald Trump v prosinci oznámil, že uznává Jeruzalém hlavním městem Izraele a přemístí tam jejich velvyslanectví. Tehdy byl velvyslanec Husam Zomlot také stažen s asi týdenní odezvou.

Bezprostředně po slavnostním přesunu velvyslanectví v pondělí, jehož se účastnila silně zastoupená 250-ti členná delegace z USA a asi 500 dalších hostů včetně diplomatů z několika desítek zemí, Abbás směrem k Jeruzalému použil výraz „základna osídlení“ (a settlement outpost – poznámka překladatele) což je jazyk, který používají téměř výhradně Arabové a používají ji pro židovskou výstavbu v Izraeli, kterou považují za nezákonnou.

16.05.2018 12:28 Daniel Žingor136Zdroj: World Israel News

Klíčová slova