Praha Jeruzalém

V pátek 1. 6. 2018 zavládla na prostějovském hlavním nádraží neobvyklá atmosféra. Hala se zaplnila nejen cestujícími, ale především hosty, kteří se účastnili pietní akce, vzpomínky na více než dvanáct stovek někdejších spoluobčanů, kteří byli v roce 1942 nuceni nedobrovolně opustit své domovy a z nichž drtivá většina byla povražděna kvůli svému židovskému původu v koncentračních a vyhlazovacích táborech. Právě prostějovské nádraží se tak stalo dějištěm jejich poslední cesty z domova. Zpět se po válce vrátila jen zhruba stovka lidí.

„Uvědomili jsme si, že více než tisícovku našich někdejších spoluobčanů, kteří se stali obětmi největší genocidy 20. století, dodnes v Prostějově na veřejně přístupném místě prakticky nic nepřipomíná. To se snažíme alespoň zčásti napravit,“ vysvětlil předseda spolku Michal Šmucr.

Účast na pietním aktu byla velkolepá.

Společně s Prostějovany a členy spolku tu byli i zástupci tří ambasád – německé, americké a izraelské, té dokonce v zastoupení velvyslance Daniela Merona. Dále nechyběl předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek, rabín Daniel Mayer, pamětník Pavel Fried, děkan římskokatolické církve v Prostějově Aleš Vrzala, zástupce nadace Kolel Damesek Eliezer, která se snaží s městem dohodnout na rehabilitaci Starého židovského hřbitova ve Studentské ulici, Tomáš Jelínek a pochopitelně zástupce Správy železniční a dopravní cesty Tomáš Drmola, s nímž jednal spolek o umístění desky, a který samotnou realizaci i finančně podpořil.

„Měl jsem možnost před odhalením desky navštívit i bývalou novou synagogu, která je dnes kostelem, viděl jsem starou synagogu, což je dnes ruina a jel jsem kolem Starého židovského hřbitova, který byl také zničen. Dá se říct, že po židovské komunitě, která zde bývala svého času druhou nejvýznamnější na Moravě, hned po Mikulovu, dnes prakticky nic nezbylo. Proto si cením snahy členů nedávno založeného spolku, který se snaží navázat na slavné tradice města a také připomenout památku nevinnýchlidí, kteří byli za II. světové války vyvražděni,“ konstatoval na úvod pietní akce velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron a připomněl, že proti nenávisti a antisemitismu je třeba aktivně vystupovat i dnes.

Po odhalení desky následovala symbolická cesta zpět do města a kulturní program v Husově sboru (bývalé synagoze) v podání protagonistů divadla POINT. 

Této části programu se účastnil i rabín Daniel Mayer. „Myslím, že je to po mnohých desetiletích vůbec poprvé, kdy rabín vstoupil v Prostějově do někdejší synagogy, dnešního kostela. Vidím v tom určitou pozitivní symboliku,“ poznamenal předseda spolku Michal Šmucr.

04.06.2018 10:42 Jaromír Vykoukal354Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova