Praha Jeruzalém

Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila výzvu předsedy vlády Benjamina Netanjahua k vytlačení Íránu ze Sýrie, ale nesouhlasila s tvrzením izraelského premiéra ohledně jaderné dohody s touto islámskou republikou.

Od: World Israel News

V pondělí po 90-ti minutové schůzce v Berlíně se německá kancléřka Angela Merkelová a izraelský premiér Benjamin Netanjahu zjevně shodli na nebezpečí, které představuje íránská vojenská přítomnost v Sýrii.

Na následující tiskové konferenci s Netanjahuem Merkelová sdělila: „Budeme vyvíjet tlak tak, aby byl Írán z tohoto regionu vytlačen“, přičemž Berlín „velmi pozorně sleduje aktivity Íránu v tomto regionu a usiluje o jejich omezení, „informoval Jerusalem Post.

Netanjahu ve svém prohlášení na tiskové konferenci zdůraznil, že povolit Íránu, aby volně působil v Sýrii, nejenže ohrožuje židovský stát, ale také vytváří podmínky, aby se zvýšil počet uprchlíků směřujících do Německa.

„Íránská vojenská přítomnost v Sýrii v tento okamžik znamená asi 18 000 šíítských milicí, kterým velí íránští velitelé,“ vysvětlil Netanjahu. „Írán chce navýšit počet milicí na 80 000, v podstatě provádět náboženskou kampaň v převážně sunnitské Sýrii, kde je 96% sunnitů, a pokusit se o konverzi této sunnitské většiny. To by zažehlo další náboženskou válku, tentokrát uvnitř Sýrie a důsledky by byly spousty a spousty nových uprchlíků a víte přesně, kam by přišli, „řekl.

Bez ohledu na jejich vzájemnou shodu ohledně nebezpečí, které představují íránské vojenské aktivity a přítomnost v Sýrii, se oba vůdci lišili ve vztahu k íránské jaderné dohodě nazvané společný komplexní akční plán (JCPOA).

Zatímco Merkelová uznala potřebu prošetřit důkazy, které Izrael získal z Íránu v souvislosti s tím, jak Írán kryl svůj program na výrobu jaderných zbraní, zastávala pozici Evropy, pokud jde o schopnost JCPOA omezit jadernou hrozbu Íránu.

Před příjezdem Netanjhua do Německa uvedl iránský vůdce Ali Khamenei na Twitteru, že Izrael je „zhoubný rakovinový nádor“, který by měl být „odstraněn a vymazán“, Merkelová i Netanjahu to shodně odsoudili.

Netanjahu se odvolával na tato tvrzení a komentoval to tím, že íránský režim má touhu „zničit dalších šest milionů Židů“.

Netanjahu dokončil svá vyjádření na tiskové konferenci v pondělí v Berlíně v pozitivním duchu s tím, že: „Aliance, tedy vztah mezi Izraelem a Německem je vynikající. Má historické základy kvůli tomu, čím jsme si prošli a závazkům předchozích německých vlád, kterých se vy s velkým úsilím a přesvědčením držíte a naplňujete je. Jde o závazek vůči bezpečnosti Izraele, bezpečnosti a budoucnosti židovského státu, to je hluboce oceňováno izraelským lidem. „

Merkelová z její strany dospěla k závěru: „Neshodneme se ve všech bodech. Ale jsme (Izrael a Německo) partneři, jsme přátelé. „

04.06.2018 11:54 Daniel Žingor212Zdroj: World Israel News

Klíčová slova