Praha Jeruzalém

Při setkání s izraelským premiérem francouzský prezident Emmanuel Macron spojil přemístění velvyslanectví USA s úmrtími při nepokojích v Gaze.

Od: World Israel News

Na tiskové konferenci určené pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona francouzský vůdce deklaroval, že rozhodnutí USA přesunout své velvyslanectví v Izraeli do hlavního města židovského státu Jeruzaléma nebylo důvodem k „oslavám“, jestliže „vedlo k umírání lidí,“ uvedl Haaretz.

Tato poznámka proběhla po 90-ti minutové schůzce mezi Macronem a Netanjahuem, během níž diskutovali o rostoucí hrozbě Íránu a o osudu jaderné dohody z roku 2015.

Zatímco Macron sdílel obavy Francie ohledně Íránu, nadále zdůrazňoval údajnou platnost íránské dohody o jaderných zbraních a tvrdil, že by měla být rozšířena o další dohodu týkající se vývoje balistických raket Teheránu a její agresivitu v oblasti.

Podle Macrona se obě hlavy států dohodly na vytvoření společných pracovních skupin, aby koordinovali vzájemné úsilí. Netanjahu ze své pozice zdůraznil, že „nejdůležitější věcí je dostat Írán ze Sýrie.“

Kromě toho Macron naznačil, že přesunutí velvyslanectví USA do Jeruzaléma zavinilo násilí v Gaze, dále také Netanjahuovi řekl, že Francie usiluje o „dlouhodobé a spravedlivé řešení dvou států s Jeruzalémem jako společným hlavním městem“ a dodal, že jeho národ je také „oddaný bezpečnosti Izraele“.

Netanjahu se v pondělí setkal s německou kancléřkou Angela Merkelovou. Ve středu se schází s britskou premiérou Theresou Mayovou a ministrem zahraničí Velké Británie Borisem Johnsonem.

Zatímco evropští signatáři jaderných dohod o Íránu v roce 2015 naznačili, že chtějí podpořit uto rychle se hroutící dohodu, Netanjau ve Francii prohlásil: „Myslím, že se sama rozplyne váhou ekonomických sil.“

05.06.2018 10:51 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova