Praha Jeruzalém

Izraelské letectvo zahájilo preventivní úder proti Palestincům připravujícím vzdušná zápalná zařízení, která jen během posledních dvou dnů vyvolala přibližně 20 požárů.

Od: World Israel News 

Izraelské letadlo v sobotu zahájilo útok na Gazany připravující zápalné balóny jako součást protestů „pochodu návratu“ podél hranice s Izraelem pod vedením Hamásu.

Od tohoto „pochodu“ posílají Palestinci na území Izraele zápalné draky a balóny, které zažehly stovky požárů a zničily izraelskou úrodu na polích a přírodní rezervace ve výši asi 5 milionů NIS.

Podle izraelského rozhlasu jeden z draků nesl v sobotu výbušné zařízení připravené k odpálení. Policie následně varovala izraelskou veřejnost, aby k těmto drakům a balónům nepřistupovala.

„Bereme tyto zápalné balóny a draky velmi vážně a budeme i nadále jednat tak, abychom zabránili jejich používání,“ oznámila armáda po vypálení „varovných výstřelů“.

K úderu došlo v blízkosti města Beit Hanoun v severní části Gazy a doposud nebyla v jeho důsledku hlášena žádná zranění.

Během celé soboty draci vypouštění z Gazy zažehávali požáry v jižním Izraeli a způsobili škody u Kibbutzu Ein Hashlosha a města Sderot.

Zatímco hasiči bojovali s plameny, požár přinutil policii dočasně uzavřít silnici 34 mezi Sderotem a Kibbutzem Yad Mordechai.

Od konce „pochodu“ vpustili Palestinci v pásmu Gazy stovky draků a heliových balónů, aby zasáhli izraelské území ohněm. Palestinci připevňují drakům a balónům dlouhé struny jimiž uvolňují Molotovovy koktejly, hořící palivo nebo odpalují improvizovaná výbušná zařízení.

Pomocí této nejnovější teroristické taktiky Palestinců bylo ke dnešnímu dni zapáleno na 4 500 akrů polí, lesů a travních porostů.

10.06.2018 08:01 Daniel Žingor292Zdroj: World Israel News