Praha Jeruzalém

Izrael ocenil USA za odstoupení z Rady OSN pro lidská práva, zatímco jiné země a organizace vyjádřily nesouhlas a zklamání.

Od: World Israel News a AP

Izrael přivítal oznámení Spojených národů, že odstupuje z Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) kvůli její antiisraelské předpojatosti.

Předseda vlády Benjamin Netanyahu vydal prohlášení, v němž poděkoval prezidentu Donaldu Trumpovi, ministru zahraničí Mikemu Pompeovi a velvyslankyni v OSN Nikki Haleyové za „jejich odvážné rozhodnutí postavit se proti pokrytectví a lži tzv. Rady OSN za lidská práva“.

„Po mnoho let UNHRC prokazovala, že je zaujatou, nepřátelskou, proti-izraelskou organizací, která zradila své poslání ochrany lidských práv,“ vznesl Netanjahu svá obvinění. „Místo toho, aby jednala s režimy, které systematicky porušují lidská práva, se UNHRC nepřetržitě zaměřuje výhradně na Izrael, jedinou skutečnou demokracii na Blízkém východě.“

Poznamenal, že rozhodnutí USA „opustit tento předpojatý orgán je jednoznačným prohlášením, že už toho bylo dost.“

Izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon přivítal toto oznámení a konstatoval, že UNHRC „je již dlouho nepřítelem těch, kterým skutečně záleží na dodržování lidských práv po celém světě“.

„Spojené státy znovu prokázaly, že berou vážně svůj závazek vůči pravdě a spravedlnosti a neochotě dovolit slepé nenávisti vůči Izraeli opevnit se v mezinárodních institucích,“ dodal.

Danon poděkoval Trumpovi, Pompeovi a Haleyové za „jejich vedení“ a vyzval „morální většinu v OSN, aby všechny své instituce přivedla k zodpovědnosti“.

Izraelský ministr pro regionální spolupráci Tzachi Hanebí poděkoval americkému vedení za tento krok a poznamenal, že je „škoda“, že „ti, kteří zneužívají lidských práv na světě tím nejhorším způsobem, použili to, co mělo být cennou a váženou institucí, k opakovanému a neoprávněnému odsuzování Izraele a současně k naprostému ignorování skutečných zvěrstev.“

Nadace Heritage Foundation, konzervativní think tank blízký Trumpově administrativě, obhajovala tento krok a vyzvala radu, „že by měla být obzvláště znepokojena stavem lidských práv v nejdespotičtějších zemích světa“.

Brett Schaefer, dlouholetý pracovník nadace, poukázal na to, že Trump mohl z rady odstoupit okamžitě, místo toho jí, ale dal 18 měsíců, aby provedla změny.

Jsou zde také kritici

Šéf UNHRC Zeid Ra’ad al-Hussein – Jordánec – tweetoval, že je to „zklamání, nikoli ovšem překvapení. Vzhledem k stavu lidských práv v dnešním světě by USA měly postupovat vpřed a ne se vracet.“

Ruská mise OSN ve svém prohlášení uvedla, že vystoupení USA z Rady odráží jednostranný přístup Washingtonu k celosvětovým záležitostem.

Říká se, že se USA pokusily, přeměnit tento orgán na „poslušný nástroj pro posílení svých zájmů a trestání zemí, které nemají rády“, ale neuspěly, a že americká kritika toho, že Washington nedokázal prosadit tyto změny, se v tomto světle jeví jako poněkud „cynická“.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že stažení USA je „politováníhodné“ a že britská podpora této Radě zůstává pevná.

„Není žádným tajemstvím, že Británie chce, aby byla Rada pro lidská práva zreformována, ale jsme odhodláni pracovat na jejím posílení zevnitř,“ uvedl Johnson ve svém prohlášení.

„Zdá se, že vše, na čem Trumpovi záleží, je obrana Izraele“

Odezva vůči tomuto rozhodnutí byla od obhájců lidských práv velmi rychlá. Skupina 12 organizací, včetně společnosti Save the Children, Freedom House a Asociace OSN – USA, uvedlo, že existují „oprávněné obavy“ ohledně nedostatku příjmů rady a žádná z těchto organizací neospravedlňuje odchod USA z ní.

„Toto rozhodnutí je kontraproduktivní vůči zájmům americké národní bezpečnosti a zahraniční politiky a bude složitější prosazovat priority v oblasti lidských práv a pomáhat obětem zneužívání po celém světě,“ uvedla organizace ve společném prohlášení.

„Zdá se, že vše, na čem Trumpovi záleží, je obrana Izraele,“ řekl Kenneth Roth, výkonný ředitel společnosti Human Rights Watch.

20.06.2018 09:01 Daniel Žingor128Zdroj: World Israel News

Klíčová slova