Praha Jeruzalém

Izraelský zákonodárce Bezalel Smotrich  požádal Netanjahua, aby zablokoval návštěvu prince Williama na Chrámové hoře pod patronací Palestinské samosprávy a řekl, že takový incident by podkopal svrchovanost Izraele na tomto svatém místě.

Od: World Israel News 

Poslanec Knessetu Bezalel Smotrich poslal dopis předsedovi vlády Benjaminu Netanjahuovi se žádostí, aby zablokoval návštěvu prince Williama na Chrámové hoře pod patronací Palestinské samosprávy (PA) a řekl, že takový incident by podkopal svrchovanost Izraele na tomto svatém místě.

William je připraven navštívit Jeruzalémské Staré Město ve čtvrtek během návštěvy, kterou Kensingtonský palác označuje jako návštěvu „Palestinských okupovaných území“.

V dopise napsaném neděli Smotrich napsal, že byl „šokován“, když zjistil, že William navštíví Chrámovou horu a Západní zeď pod patronací PA.

„Významný krok se symbolickým významem“

„Jedná se o významný krok se symbolickým významem, který nelze připustit, a to dokonce ani „výměnou“ za první návštěvu člena královské rodiny,“ napsal izraelský zákonodárce.

Vyzval Netanjahua, aby zrušil tuto návštěvu, pokud se tedy koná pod záštitou Izraele.

„Není zapotřebí podrobněji vysvětlovat význam Chrámové hory a Západní zdi pro stát Izrael a izraelskou veřejnost a naboření tohoto významu by nezůstalo bez reakce,“ dodal zlověstně.

Prince William, vnuk královny Alžběty a druhý v královské linii na trůn, se stane prvním britským králem, který v pondělí večer oficiálně návštíví Izrael.

Zatímco turné je uváděno jako „nepolitické“, jeho itinerář už teď vyvolává kontroverzi.

Hebrejské prohlášení, které vydalo britské velvyslanectví v Tel Avivu oznamující návštěvu, uvedlo, že princ navštíví „Palestinskou samosprávu“, zatímco anglické prohlášení uvádí, že navštíví „okupovaná palestinská území“.

Dále Kensingtonský palác oznámil, že návštěva Williama v Jeruzalémě bude součástí oficiální návštěvy PA, přestože je to hlavní město Izraele.

„Program dalšího dne na okupovaných palestinských územích začne krátkým briefingem o historii a geografii starého města Jeruzaléma s výhledem z Olivetské hory,“ uvedl itinerář zveřejněný palácem.

Izraelský ministr Jeruzalémských záležitostí Ze’ev Elkin požadoval, aby byl tento „zkreslený“ itinerář pozměněn.

„Je politováníhodné, že se v Británii rozhodli politizovat tuto královskou návštěvu,“ uvedl Elkin pro Ynet minulý týden. „Spojený Jeruzalém je hlavním městem Izraele více než 3 000 let a žádné zkreslení v itineráři cesty tuto skutečnost nemůže změnit.“

Řekl, že očekává, že „doprovod prince toto zkreslení napraví.“

25.06.2018 11:19 Daniel Žingor196Zdroj: World Israel News

Klíčová slova