Praha Jeruzalém

IDF přivezla do Izraele nejméně 6 zraněných Syřanů, přičemž jim vojáci poskytli první pomoc ještě předtím, než je přesunuli do izraelské nemocnice.

Od: World Israel News

Izraelská armáda poskytla zdravotní pomoc šesti zraněným Syřanům z nichž čtyři měli být nově osiřelé děti od šesti do čtrnácti let věku. Uprchlíci byli v pátek večer převezeni do místní nemocnice do Izraele, aby jim zde byla poskytnuta urgentní lékařská pomoc.

Armáda popsala tento manévr jako „jedinečnou a náročnou lékařskou operaci“, uvedl Times of Israel.

Těchto šest přijatých uprchlíků bylo zraněno při útoku syrského diktátora Bashara Assada na jihozápadní Sýrii. Zatímco se syrská občanská válka vleče už dlouhou dobu, získal Assad za pomoci Ruska v posledních měsících od povstaleckých skupin, které se postavily proti jeho brutální diktatuře značné územní zisky.

Tato operace v pátek v noci byla produktem komunikace mezi místními syrskými vůdci a jejich kontakty v Izraeli. Ti potom zajistili, že byli zranění převezeni za účelem léčby do židovského státu. Podle IDF byla většina zranění způsobena šrapnely a zahrnovala vážná poranění hlavy, žaludku a dolních končetin.

Operace této páteční noci je součástí probíhající iniciativy IDF „Operace dobrý soused“, prostřednictvím které poskytuje Izrael zraněným Syřanům nouzovou lékařskou péči.

Izrael rovněž na hranici s Golanami poskytl syrským uprchlíkům obrovské množství humanitární pomoci, včetně 300 stovek stanů, 13 tun potravin, 15 tun dětské výživy, zdravotnické techniky a 30 tun oblečení.

Na toto místo začali Syřané přicházet po útoku Assadova režimu na provincii Daraa na konci minulého týdne, což vyhnalo desítky tisíc syřanů. Syrská hranice s Izraelem zůstává pro uprchlíky atraktivním místem, kde mohou najít útočiště a to i proto, že je Assadův režim zdrženlivý v uskutečňování svých operací v blízkosti židovského státu kvůli obavám z okamžité reakce IDF.

01.07.2018 10:30 Daniel Žingor267Zdroj: World Israel News

Klíčová slova