Praha Jeruzalém

Oficiální prohlášení francouzského ministerstva zahraničí o záchraně syrských „bílých přileb“ nezmiňuje ani slovo „Izrael“ ani jednou.

Od: World Israel News

Zatímco Izrael hrál klíčovou roli při záchraně významného počtu bílých přileb a jejich rodinných příslušníků z nejisté situace v Sýrii, francouzské ministerstvo zahraničí vydalo oficiální prohlášení bez jakékoli zmínky o židovském státě.

Rozhodnutí Francie vynechat slovo „Izrael“ v jejím prohlášení o této misi je v rozporu s jinými západními zeměmi, jako je Německo, Spojené státy a Spojené království, které chválily humanitární gesto Izraele a jeho ochranu více než 400 členů syrské organizace civilní obrany, kteří „čelili bezprostřednímu ohrožení života,“ uvedla IDF.

Poslanec francouzského parlamentu Meyer Habib se vyjádřil k ignoraci židovského státu jeho zemí: „Mnoho západních zemí vyjádřilo Izraeli svou vděčnost za tuto mimořádnou humanitární akci. Dokonce i šéfka zahraniční politiky Evropské unie Federica Mogheriniová, která je obvykle k Izraeli nepřátelská, vyjádřila své uznání,“ uvedl Jerusalem Post.

Francouzské prohlášení uvádí: „Vzhledem k rozsáhlé mezinárodní operaci mohla dnes skupina bílých přileb a jejich rodinných příslušníků opustit Sýrii, kde jim hrozilo reálné nebezpečí. Francie se k těmto postupům, které zajišťovalo několik partnerů, aktivně připojila, aby byl zajištěn úspěch této operace. „

Habib kritizoval rozhodnutí svého národa ignorovat ústřední roli Izraele při této záchraně směrem k zhoubným proti izraelským postojům francouzských diplomatů a úředníkům ministerstva zahraničí.

Podle Habibího: „Raději ignorují fakta a realitu, než aby poděkovali Izraeli. Je to patetické a nevhodné, „informoval Jerusalem Post.

Bez ohledu na to, že Francie odmítla uznat úlohu Izraele v záchranné misi, IDF řídila a realizovala tuto operaci v jejich nejkritičtějších místech. Izraelská armáda dohlížela a hodiny střežila dlouhý průvod autobusů naplněných bílými přilbami, ženami a dětmi, než se dostali do Izraele.

„Když se dostali na hranici s Izraelem, plakali štěstím, věděli, že mají své životy zpět,“ řekl podplukovník E., velitel operace Dobrý soused.

IDF doprovázela konvoj dál do Jordánska, kam evakuovaní pokračovali. Nakonec odcestují k přesídlení do Velké Británie, Kanady a Německa.

Na rozdíl od Francie USA vysoce ocenily Izrael za jejich úlohu v této misi.

„V návaznosti na žádost prezidenta Donalda Trumpa a dalších spojeneckých vůdců Izrael včera večer provedl v Sýrii odvážnou humanitární záchranu stovek zaměstnanců bílých přileb a jejich rodin a bezpečně je evakuoval do Jordánska.“ užíval si Jason Greenblatt na Twitteru.

23.07.2018 08:22 Daniel Žingor240Zdroj: World Israel News

Klíčová slova