Praha Jeruzalém

Rusko poděkovalo IDF za zásahy, které uskutečnila proti cílům Islámského státu v jižní Sýrii, v odplatě za raketový útok ISIS na Izrael.

Od: World Israel News

Ruské ministerstvo obrany vydalo ve čtvrtek unikátní prohlášení poděkování IDF za zásah, který provedla proti ISIS v jižní Sýrii jako odvetu za raketový útok ISIS na Izrael.

Ve středu vystřelil ISIS dvě rakety Grad na sever Izraele, což v této oblasti spustilo alarm. Rakety dopadly v Kinneretu, Galilejském moři, nedošlo k žádnému poškození nebo zranění.

Protože se blíží sezóna letních dovolených, pláže byly plné návštěvníků.

V reakci na to letadla IDF zaměřila raketomet, ze kterého byly střely vapáleny. Okolní oblast byla zaměřena dělostřelectvem IDF.

„Velitelství ruských ozbrojených sil v Sýrii využilo stávající komunikační kanály, aby poděkovali vedení IDF za likvidaci teroristů a zastavení masivní provokace,“ uvedlo, podle Sputnik News, ministerstvo ve svém prohlášení.

„Přesnými zásahy letouny a dělostřelectvem IDF operativně zničila teroristy Daesh a jejich raketové odpalovače“, říká ruské ministerstvo.

IDF odhaduje, že útok ISIS byl přelitím intenzivních bojů mezi posílenými armádami Bashara al-Assada a povstaleckými silami, které se nacházejí v sousedství izraelské hranice se Sýrií.

Ynet oznámil, že izraelští představitelé obrany věří, že ISIS vypálil na Izrael rakety jako provokaci a pokus o to, aby Izrael v odplatě zaútočil na syrskou armádu.

Toto posouzení je založeno na skutečnosti, že Assadova armáda útočí na ISIS ze severu a východu, a tak jakákoli palba na západ na Izrael musí být záměrem.

„Během několika posledních dní se v Sýrii uskutečnily intenzivní vnitřní boje v bezprostřední blízkosti hranic s Izraelem. IDF bude jednat proti jakémukoli pokusu o ohrožení izraelské suverenity a bezpečnosti svých civilistů,“ uvedla IDF.

26.07.2018 08:39 Daniel Žingor189Zdroj: World Israel News

Klíčová slova