Praha Jeruzalém

„Hrozivý jazyk amerického evangelisty a jeho sionistická mentalita jsou nepřijatelné,“ zaútočil Erdogan v proslovu, kdy odmítl propustit amerického pastora Andrewa Brunsona.

Od: World Israel News a AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu napadl US počínání ohledně amerického pastora Andrewa Brunsona, který byl v Turecku obviněn z teroristických trestných činů.

„Turecko nemá žádné problémy týkající se (náboženských) menšin. Hrozivý jazyk amerického evangelisty a jeho sionistická mentalita jsou nepřijatelné,“ uvedl Erdogan ve středu v parlamentu směrem k novinářům, informovala turecká agentura Anadolu.

Erdogan reagoval na obvinění viceprezidenta Mika Pence z minulého týdne, že je Brunson „obětí náboženského pronásledování“.

Turecký vůdce se zavázal, že bude nadále vzdorovat USA a „pokračovat v cestě, v níž věříme, bez nejmenšího ústupku z naší svobody, svrchovanosti nebo nezávislosti soudů“.

Turecký soud v úterý odmítl výzvu k ukončení domácího vězení Brunsona. Ten je v centru eskalující diplomatické války mezi Tureckem a USA.

Soud v Izmiru také odmítl zrušit zákaz cestování, který brání 50-ti letému Brunsonovi, aby opustil Turecko s tím, že nedošlo k žádné změně v „silných trestních podezřeních“ vůči pastorovi.

Brunson, který žije v Turecku již více než dvě desetiletí, byl v prosinci 2016 zatčen za špionáž a finanční podporu terorismu. Následně byl zatčen a 25. července propuštěn do domácího vězení.

Evangelický křesťanský pastor jakékoli provinění popírá. Pokud by byl uznán vinným z obou trestných činů, hrozí mu vězení až na 35 let.

Minulý týden požadoval prezident Donald Trump vydání Brunsona a oznámil také možné sankce vůči Turecku. Ankarská vláda odmítla ustoupit a vyzvala USA, aby respektovaly soudní proces Turecka.

„Je nepřijatelné, aby Spojené státy v tomto pokračujícím soudním případu používaly výhrůžky vůči Turecku,“ řekl prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin po zasedání vlády.

„Turecko se nikdy nevzdá svého principiálního postoje,“ dodal Kalin. A uvedl, že pokud by USA jako odplatu odmítly dodat stíhací letouny F-35, bude Turecko usilovat o mezinárodní rozhodčí řízení.

Brunson, který pochází z Černých hor v Severní Karolíně, vedl v Izmiru Církev vzkříšení. Byl zadržen v důsledku neúspěšného převratu v roce 2016, údajně podporujícího zakázané kurdské rebely a síť vedenou americkým muslimským duchovním Fethulláhem Gulenem.

Turecko Gulena obviňuje z nepokojů, ale duchovní popírá jakékoli zapojení do pokusu o převrat.

01.08.2018 20:32 Daniel Žingor428Zdroj: World Israel News