Praha Jeruzalém

Izraelský premiér varoval Teherán, že další útoky na plavidla v úžině Bab al-Mandab budou, mezinárodní koalicí zahrnující Izrael, radikálně potlačeny.

Od: World Israel News 

Jen pár dní poté, co Írán pod záštitou Jemenu – tedy skupina Houthiů napadla saudské obchodní plavidlo směřující do Egypta, varoval předseda vlády Benjamin Netanjahu Teherán, že mezinárodní koalice, včetně Izraele, je připravena reagovat na další provokace.

„Začátkem tohoto týdne jsme byli svědky ostrého střetu s iránskými satelity, které se pokoušely sabotovat mezinárodní lodní dopravu v úžinách u ústí Rudého moře,“ oznámil Netanjahu při příležitosti jmenování námořního důstojníka, píše Haaretz.

Incident, na který Netanjahu odkazoval, zahrnoval saúdský tanker, který dopravoval velkou zásilku ropy do Egypta, se dostal pod raketovou palbu houthiovských rebelů se sídlem v Jemenu. Tímto si tito rebelové okamžitě získali věhlas.

Tato skupina má zbraně a je financována z Íránu a připojuje se tak k seznamu teroristických skupin a armád zastupujících Teherán v celém regionu. Včetně Hamásu v pásmu Gazy a Hizballáhu v Libanonu.

Ve svých komentářích při námořnímu obřadu Netanjhau slíbil, že pokud se Írán pokusí zablokovat Strait Bab al-Mandab, bude čelit důsledkům „mezinárodní koalice … včetně státu Izrael a veškeré jeho síly“.

Ceremonie se také zúčastnil ministr obrany Avigdor Lieberman a uvedl: „Izraelská armáda je připravena reagovat současně na dvou frontách – tedy i na Rudém moři.“ A dále Liberman varoval, že Izrael by byl „méně selektivní a poškození našich nepřátel by bylo masivnější. „

Rudé moře je jednnou z nejdůležitějších námořních tras na světě a útoky íránských satelitů ohrožují tuto cestu, přes kterou je přepravována ropa na různá místa po celém světě.

01.08.2018 21:44 Daniel Žingor163Zdroj: World Israel News

Klíčová slova