Praha Jeruzalém

Jared Kushner, vrchní poradce prezidenta USA a republikánští zákonodárci diskutují o způsobech, jak ukončit zvláštní status uprchlíků Palestinců a přesměrovat pomoc OSN.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Podle pátečních zpráv Foreign Policy zvažují americké výkonné a legislativní složky způsob, jak ukončit činnost UNRWA – agentury OSN, která podporuje miliony palestinských uprchlíků a jejich potomků na Blízkém východě.

V interních e-mailových zprávách z ledna získaných tímto globálním časopisem napsal Jared Kushner, zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vrchní poradce: „Je důležité upřímně a opravdově úsilovat přerušit činnost UNRWA … Tato (agentura) zachovává status quo, je zkorumpovaná, neúčinná a nijak nenapomáhá míru. „

Ve zprávě je uvedeno, že Kushner diskutoval o otázce uprchlíků s jordánskými úředníky, když při návštěvě tohoto regionu v červnu on a zvláštní vyjednavač D. Trumpa Jason Greenblatt, diskutovali o svém dosud nezveřejněném mírovém plánu na různých místech Blízkého východu. Podle palestinských představitelů Kushner v Jordánsku loboval, aby odebrali status uprchlíka víc než dvvěma milionům registrovaných Palestinců.

„(Kushner uvedl), že přesídlení se musí uskutečnit v hostitelských zemích a jejich vlády mohou vykonávat práci, kterou dnes dělá UNRWA,“ citovala zpráva Hanan Ashrawi z Výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny. Nazvala americkou iniciativu za „opravdu nezodpovědné a nebezpečné rozhodnutí.“

Americký tým navrhl, aby částka zadržená UNRWA byla poskytnuta jiným agenturám, které by v těchto zemích poskytly Arabům humanitární pomoc.

Tato mimořádně vážná hrozba pro pokračující existenci UNRWA následuje lednové snížení rozpočtu USA o více než polovinu, přičemž tento schodek nebyl jinými přispívajícími zeměmi vyrovnán.

V sobotu podle Foreign Policy, na základě zmíněné redukce americké pomoci, Palestinská samospráva (PA) varovala před změnou „národní“ otázky uprchlíků na běžný humanitární problém. S tím, že toto je v souladu s mírovým plánem prezidenta Trumpa, jehož cílem je zbavit palestinské občany jejich „legitimních práv“.

Kushnerovy myšlenky podporují republikánští členové Sněmovny reprezentantů.

V rámci zákona, který představil před dvěma týdny republikán Doug Lamborn (R-Co), „cizinec, který by byl natrvalo usazen v jiné zemi, by si nemohl nadále uchovat status uprchlíka“, a získávat tak stále podporu USA prostřednictvím UNRWA.

Reforma UNRWA 2018 by omezila pomoc USA na pouze pro původní uprchlíky, kteří v důsledku arabsko-izraelské války za nezávislost v roce 1948 ztratili svůj „domov a životní prostředky“, protože to byl původní stanovený účel této organizace při jejím založení.

O několik let později se požadavky na získání statutu (uprchlíka) změnily tak, aby zahrnovaly i potomky původních uprchlíků. To znamená, že místo, aby v čase jejich počet postupně klesal, naopak exponenciálně vyletěl nahoru.

UNRWA „udržuje uprchlíky na věky“

UNRWA tvrdí, že pracuje jménem více než 5,3 milionu lidí v celém regionu.

Vysvětlující část Lambornova zákona říká, že podle současné legislativy je zapotřebí, aby UNRWA „poskytla pomoc těm, kteří jsou definováni jako palestinčtí uprchlíci, dokud nebude existovat řešení, které bude považováno, v rámci izraelsko-palestinského konfliktu, za přijatelné“, namísto toho, aby pracovala jako OSN Komise pro uprchlíky (UNHCR) s cílem co nejdříve přesídlit obyvatelstvo, bez ohledu na to, zda existuje politické řešení otázky, která způsobila krizi. Tato bezprecedentní politika UNRWA proto „udržuje uprchlíky na věky“.

Aby podpořil snížení podpory, zmiňuje návrh zákona také skutečnost, že infrastruktura i personál UNRWA podporují teroristické aktivity proti Izraeli a že agentura přijímá nepřiměřené množství peněz v porovnání s jinými organizacemi pro uprchlíky na celém světě.

Rovněž však uvádí, že americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) by měla využít snížení prostředků z UNRWA, aby poskytla „pomoc jiným potřebným obyvatelům na Západním břehu, v Gaze, Jordánsku, Libanonu a Sýrii.“

06.08.2018 21:44 Daniel Žingor315Zdroj: World Israel News

Klíčová slova