Praha Jeruzalém

EU říká, že obnovení obchodu s Íránem je rozhodující pro naplnění nukleární dohody a to v den, kdy USA obnovuje sankce.

Od: AP

Šéfka zahraniční politiky Evropské unie povzbudila společnosti, aby expandovaly svůj obchod s Íránem navzdory novým sankcím USA a říká, že Teherán potvrdil své závazky v rámci dohody, aby omezil svůj jaderný program.

Federica Mogherini v úterý během své cesty do Wellingtonu na Novém Zélandu řekla novinářům, že je na Evropanech, aby se rozhodli, s kým chtějí obchodovat.

„Děláme vše pro to, abychom Iránu udrželi v dohodě, aby Írán využíval ekonomických výhod, které tato dohoda přináší íránskému lidu, protože věříme, že je to v bezpečnostním zájmu nejen našeho regionu, ale i světa,“ řekla. „Má-li existovat jedna mezinárodní dohoda o nešíření jaderných zbraní, musí být zachována.“

Spojené státy v pondělí obnovily tvrdé ekonomické sankce vůči Íránu, což vyvolalo tlak na Islámskou republiku i přes vyjádření hlubokého zděšení evropských spojenců. Je to tři měsíce poté, co prezident Donald Trump odstoupil od mezinárodní dohody omezující íránskou jadernou činnost.

Trump prohlásil, že klíčová dohoda z roku 2015 byla „strašná“, a umožnila iránské vládě novým přílivem peněz eskalovat konflikt na Blízkém východě. Trump varoval, že ti, kteří nezruší své ekonomické vazby na Írán, „riskují vážné důsledky.“

Jako obvykle obchod pro EU?

Německý výrobce automobilů a kamionů Daimler AG v úterý uvedl, že pozastavuje svou „velmi omezenou“ činnost v Íránu. Začátkem roku 2016 společnost oznámila plány na místní výrobu a spolupráci s íránským partnerem, ale tyto plány na tak slabém trhu neuspěly. Naše zastoupení zde „nebude pokračovat,“ uvedla společnost.

Írán obvinil USA z odmítnutí jaderné dohody podepsané Obamovou administrativou a zapříčinění nedávných íránských ekonomických nepokojů.

Evropští spojenci uvedli, že „hluboce litují“ této americké akce.

Trump ve svém prohlášení uvedl: „Vyzýváme všechny národy, aby učinily takové kroky, aby bylo naprosto jasné, že íránský režim má na výběr: buď změnit své děsivé, destabilizující chování a znovu se zapojit do globální ekonomiky, nebo pokračovat v cestě ekonomické izolace.“

První vlna opětovně uložených sankcí USA obsahuje finanční transakce zahrnující americké dolary, íránský automobilový průmysl, nákup komerčních letounů a kovů včetně zlata.

Druhá se zaměřuje na iránský ropný průmysl a centrální banku a má být uvedena do platnosti na začátku listopadu.

Evropští ministři uvedli, že dohoda o Íránu je pro evropskou a světovou bezpečnost klíčová a Evropská unie vydala v pondělí „blokující zákon“, aby chránila evropské podniky před dopady sankcí.

Mogherini na tiskové konferenci spolu s ministrem zahraničí Nového Zélandu Winstonem Petersem uvedla, že EU a Nový Zéland viděly potřebu udržet jadernou dohodu s Íránem bez ohledu na stažení USA a že ona a Peters podrobně diskutovali o tom, jak zachovat otevřenost obchodní a finanční spolupráce s Íránem.

„Povzbuzujeme malé a střední podniky, aby zvýšily obchod s Íránem a v Íránu jako součást něčeho, co je pro nás bezpečnostní prioritou,“ řekla Mogherini a vysvětlila, že obchod je nedílnou součástí jaderné dohody.

Obchod mezi Íránem a EU „je základním aspektem íránského práva mít ekonomickou výhodu výměnou za to, co udělali doposud a je v souladu se všemi jejich jadernými závazky,“ řekla Mogherini.

07.08.2018 16:18 Daniel Žingor157Zdroj: World Israel News

Klíčová slova