Praha Jeruzalém

Abbás se velmi tvrdě vyjádřil směrem k americkým představitelům, když představili nové návrhy zabývající se současnou situací v této pobřežní enklávě.

Od: AP a World Israel News

Palestinský prezident Mahmúd Abbás setřel návrhy USA na zmírnění humanitární situace v Gaze.

Ve středu Abbás o amerických představitelích řekl: „Přísahám Bohu, že jsou to lháři.“

Abbás dodal, že se domnívá, že USA se snaží podporovat projekty pomoci Gaze, aby sloužily svým vlastním zájmům.

Palestinci byli rozděleni, od doby kdy islámská teroristická skupina Hamas v roce 2007 obsadila Gazu a vyhnala odsud Abbásovy síly. Abbás nyní řídí pouze části Judska a Samaří, které nejsou pod izraelskou kontrolou. Opakované pokusy o usmíření se mezi Abbásovým Fatahem a Hamásem nezdařily – tvrdě spolu soupeří.

Prezident Donald Trump slíbil, že bude pokračovat v řešení „konečné dohody“ mezi Palestinci a Izraelem a vyslal Jareda Kushnera a Jasona Greenblatta, aby navštívili řadu zemí Středního východu a projednali zde podrobnosti dosud nezveřejněného plánu.

Palestinci však odmítli USA jako mírového zprostředkovatele poté, co Trump uznal Jeruzalém jako izraelské hlavní město a následně zde přesunul velvyslanectví USA.

Palestinci také slíbili, že budou odolávat právním předpisům přijatým v USA a v Izraeli, jejichž cílem je ukončit oficiální politiku Palestinské samosprávy, která doživotními rentami odměňuje uvězněné teroristy a rodiny těch, kteří byli při páchání teroristických činů zabiti.

Americký zákon, nazvaný zákonem Taylora Force po americkém veteránovi, který byl v Tel Avivu zabit palestinským teroristou, podmínil americkou pomoc tím, aby Palestinci přestali uplatňovat politiku teroristických stipendií.

V reakci na to Abbás nedávno oznámil, že použije „poslední penny“ PA k zaplacení těchto teroristických stipendií.

16.08.2018 08:26 Daniel Žingor122Zdroj: World Israel News

Klíčová slova