Praha Jeruzalém

Americký velvyslanec v Izraeli údajně, na schůzce s členem Knessetu a významným palestinským obchodníkem, uvedl, že podle připravovaného mírového plánu D. Trumpa není „žádný důvod evakuovat osady“.

Od: World Israel News

Po středečním setkání na americkém velvyslanectví v Jeruzalémě se v izraelských sdělovacích prostředcích objevily zprávy, že americký velvyslanec v Izraeli David Friedman řekl členu Knessetu Yehudovi Glickovi, že podle Trumpova dosud nezveřejněného mírového plánu pro Blízký východ „není žádný důvod evakuovat osady“.

Glickův komentář k rozhovoru s Friedmanem otiskl Times of Israel, který s ním hovořil.

Člen Likudu a vedoucí představitel židovské komunity v Judeji a Samaří Glick uspořádal toto setkání s Friedmanem, aby mu představil možné izraelsko-palestinské hospodářské aktivity. Setkání se také zúčastnil palestinský podnikatel Muhammad Nasser a předseda regionální rady Har Hebron Yochai Damari.

Podle časopisu Times představili Glick a Damari plán rozvoje zdravotního centra pro obě komunity a pro novou izraelskou průmyslovou zónu v jižní části regionu Judeje a Samaří. Tento projekt by mohl vyústit v tisíce nových pracovních míst pro Palestince.

Glick pro Times of Israel řekl, že Friedman byl „velmi explicitní“ ohledně židovských komunit v Judsku a Samaří.

V komentáři k budoucím izraelsko-palestinským podnikům, jako jsou ty, o nichž se na schůzce s Friedmanem diskutovalo, Glick poznamenal: „Myslím, že je to jediný způsob, jak se posunout vpřed, protože ani my, ani Palestinci odsud v dohledné době nezmizíme a musíme se tedy učit žít spolu. „

Zatímco Friedman zůstává pevným zastáncem židovských komunit v Judeji a Samaří a slouží také jako prezident amerických přátel Nadace Bet El, který podporuje komunitu Bet El, americké ministerstvo zahraničí v minulosti varovalo, že jeho komentáře nemusí nutně odrážet oficiální politiku USA.

16.08.2018 09:56 Daniel Žingor146Zdroj: World Israel News

Klíčová slova