Praha Jeruzalém

Izrael zjistil, že EU pracuje na masivním dopravním programu pro Palestince, včetně oblasti C bez konzultací s Izraelem.

Od: World Israel News

Evropská unie pracuje na plánech vybudování masivní dopravní sítě spojující pásmo Gazy s administrativními oblastmi Palestinské správy (PA) v Judei a Samaří, ale Izrael o tom neinformovala.

Izraelský rozhlas ve středu oznámil, že v diskusi, která se konala před dvěma dny v jednom z podvýborů Výboru pro zahraniční věci a obranu Knessetu v čele s MK Moti Yogevem, bylo zjištěno, že EU formulovala plán na vybudování obrovské infrastruktury, zahrnující i Oblast C, která je pod plnou izraelskou správou.

Podle tohoto plánu budou vystavěny letiště a námořní přístavy a rozsáhlá železniční a silniční síť, mající spojovat všechny části Judea a Samaří s pásmem Gazy.

Dále bylo zjištěno, že se EU neobtěžovala, neinformovala ani jinak nezapojila civilní správu IDF nebo jiné prvky Izraele, i když se její plán dotýká mnoha oblastí pod izraelskou kontrolou, včetně Jeruzaléma. Evropská unie dosud podporovala výstavbu veřejných budov a soukromé stavby v Izraelem kontrolovaných oblastech, v mnoha případech s cílem ohrozit izraelskou suverenitu.

EU v reakci na to odpověděla, že „nepotřebuje schválení Izraele, aby formulovala glogální plán dopravy, a proto o takové schválení nežádala.“

EU také popřela, že projekt v současné době zahrnuje jakoukoli výstavbu v oblasti C.

„Projekt je součástí celkové investice EU do vládních aktivit PA a budoucí vize vedoucí k vytvoření Palestinského státu,“ uvedla EU.

Izraelský ministr dopravy Yisrael Katz uvedl, že byl s tímto plánem seznámen. „Řekl jsem jasně, že Gaza nebude propojena Judeu a Samařím a že všechny jejich plány jsou zcela nepřijatelné,“ řekl Katz v rozhovoru pro Israel Radio.

Izrael použije plán ve svůj prospěch

Yogev uvedl, že „Evropané jednají za zády Izraele proti izraelským zájmům s cílem založit Palestinský stát, ale nebojte se, použijeme tento plán k posunu hlavního plánu pro Judeu a Samaří, který bude prospěšný jak Arabům, tak i Židům pod izraelskou vládou. „

Hlavní plán silničního a dopravního provozu pro západní břeh Jordánu a pásmo Gazy, známý také jako NTMP – Hlavní dopravní plán pro Palestinu, je popsán palestinským ministerstvem dopravy jako „strategický nástroj plánování dopravy, jehož cílem je stanovit jasnou a ambiciózní vizi pro budoucnost dopravy na současných a budoucích palestinských územích. „

Financovaný Evropskou komisí a řízený Evropskou investiční bankou je hlavní plán krátkodobým, střednědobým a dlouhodobým plánem pro PA.

Hlavní plán se zabývá jak PA, tak pásmem Gazy a pokrývá celkovou plochu 6 020 kilometrů čtverečních.

Komplexní charakter tohoto hlavního plánu nemá žádný precedens a jeho cílem je začlenit regiony Judeje, Samaří a pásma Gazy do „jednotného a jednotného rámce“.

Hlavní plán je výsledkem 18-ti měsíců práce.

17.08.2018 19:55 Daniel Žingor244Zdroj: World Israel News

Klíčová slova