Praha Jeruzalém

Netanjahu uvedl, že jeho země přispívá k bezpečnosti Evropy a zdůraznil, že Izrael „zmařil desítky teroristických útoků na půdě kontinentu“.

Od: World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu se ve středu na úřadu předsedy vlády v Jeruzalémě setkal s předsedou vlády německého Severního Porýní-Vestfálska Arminem Laschetem.

Během diskusí zaměřených na prohloubení spolupráce mezi Izraelem a Severním Porýní-Vestfálskem informoval Netanjahu Lascheta o „regionálních hrozbách a íránské agresi“, uvedl úřad PMO

Netanjahu poznamenal, že jeho země přispívá k bezpečnosti Evropy, a zejména skutečnost, že Izrael „zmařil desítky teroristických útoků na půdě kontinentu“.

Nedávno byl Izrael hlavním hráčem při předcházení íránského teroristického útoku v Paříži. V červenci byla zatčena mezinárodní teroristická skupina na základě informací poskytnutých izraelskou elitní špionážní agenturou Mossad, která zabránila velkým ztrátám na protirežimních protestech Íránců v Paříži.

Na recepci 4. července na počest amerického Dne nezávislosti se Netanjahu odvolával na tento útok a zároveň vyjádřil svůj úžas nad pokračujícími evropskými snahami rozvíjet vztahy s Íránem.

„Tento íránský teroristický plán byl plánován na evropské půdě ve stejném týdnu, kdy se evropští vůdci mají setkat s prezidentem Íránu ohledně obcházení sankcí vůči Íránu. Zastavte financování samotného režimu, který sponzoruje terorismus vůči vám samotným a proti mnoha jiným. Přestaňte konejšit Írán, “ naléhal.

Laschet se po setkání tweetoval, že měl s Netanjahuem „90-ti minutovou výměnu názorů ohledně antisemitismu, geostrategických otázkách a užší ekonomické spolupráci“. „Neobvykle detailní,“ podotkl.

Laschet je v Izraeli, aby otevřel první zastoupení svého druhu Severního Porýní-Vestfálska. V Jeruzalémě navštívil Památník holocaustu Yad Vashem a položil zde věnec.

Izrael má se Severním Porýním-Vestfálskem dobré vztahy a to v řadě oblastí, včetně výměn mládeže a vzdělávání v oblasti holokaustu. Rozsah obchodu s ním činí přibližně 1 mld. EUR ročně.

05.09.2018 09:08 Daniel Žingor200Zdroj: World Israel News

Klíčová slova