Praha Jeruzalém

Měsíce nejistoty týkající se sankcí již citelně poškozují íránské hospodářství a měnová bilance země pokračuje v sestupu.

Od: AP a World Israel News 

Íránský rial klesl na svou historicky nejnižší úroveň a měna se nyní obchoduje v kurzu 150 000 za americký dolar.

Od soboty, začátku iránského pracovního týdne, riál klesl o čtvrtinu jeho hodnoty.

Ve středu, na konci pracovního týdne, směnárny v Teheránu překročily kurz 150 000 riálů za 1 USD.

Státní média nijak neavizovala ani nekomentovala pokles kurzu.

Měsíce nejistoty týkající se sankcí již citelně poškozují íránské hospodářství. Místní měna riál je atakovaná a její pokles vyvolal protesty v celém národě.

Kolaps íránské měny byl spuštěn rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa z května o odstoupení USA z jaderné dohody se světovými mocnostmi.

První vlna amerických sankcí proti Íránu, která byla zmírněna v rámci kontroverzní dohody o jaderných zbraních, vstoupila v platnost v srpnu a je zaměřena na finanční transakce zahrnující obchod s americkými dolary, automobilový průmysl Íránu, nákup komerčních letadel a kovů včetně zlata.

Prezident Hassan Rouhani v úterý řekl, že Írán bude i nadále vyvážet ropu a to i navzdory snahám USA o zastavení tohoto exportu pomocí sankcí.

„Budeme pokračovat všemi prostředky jak ve výrobě, tak i v exportu“ ropy, řekl Rouhani v komentáři vysílaném ve státní televizi. „Ropa je součástí naší konfrontace a odporu.“

Obnovením sankcí v listopadu chtějí USA srazit íránský export ropy na nulu.

Je však nejasné, kolik dalších zemí omezí dovoz íránských ropných produktů. Británie, Francie, Německo, Rusko a Čína, které také podepsaly dohodu o jaderných zbraních, se postavily proti rozhodnutí vlády D. Trumpa, odstoupit od ní.

Evropské země se snaží dohodu zachránit.

Trump varoval, že ti, kteří nezruší své ekonomické vazby na Írán, „mohou čelit vážným důsledkům.“

05.09.2018 11:17 Daniel Žingor448Zdroj: World Israel News

Klíčová slova