Praha Jeruzalém

Trumpova adminitrativa uvedla v život plány na uzavření Palestinské diplomatické mise v USA, kromě toho zvažuje možnost uložit Abbásovu režimu sankce.

Od: AP

Trumpova administrativa v pondělí přikázala uzavřít Palestinskou diplomatickou misi ve Washingtonu a vyhrožuje sankcemi proti Mezinárodnímu trestnímu tribulnálu, pokud bude tlačit na vyšetřování proti USA, Izraeli nebo jiným spojencům. Tyto kroky pravděpodobně posílí palestinský odpor vůči úloze USA jako mírového zprostředkovatele.

Administrativa uvádí odmítnutí palestinských vůdců vstoupit do mírových rozhovorů s Izraelem jako důvod uzavření kanceláře OOP, ačkoli USA samy svůj plán na řešení izraelsko-palestinského konfliktu doposud nepředložily.

Krátce po tomto oznámení ministerstva zahraničí, prezident Donald Trump a jeho poradce pro národní bezpečnost John Bolton, zahájili soudní řízení proti Haagskému mezinárodnímu trestnímu tribunálu. Bolton prohlásil, že Mezinárodní trestní tribunál (ICC) „je již (pro USA) mrtvý“. Rovněž pohrozil soudu a jeho zaměstnancům sankcemi, pokud budou pokračovat ve vyšetřování údajných válečných zločinů amerických vojáků v Afghánistánu.

USA uvedly, že uzavření kanceláře OOP je postaveno na skutečnosti, že Palestinci neprojevili žádné „přímé a smysluplné vyjednávání s Izraelem“, a to i přes předchozí varování, uvedlo Ministerstvo zahraničí. Rozhodnutí je prý také v souladu s právem Spojených států a odráží obavy Kongresu, který se (v souladu s politikou USA) staví proti palestinským pokusům přivést Izrael před ICC.

USA došla s Palestinci trpělivost

Administrativa také loni Palestincům oznámila, že uzavření mise je jasná možnost, pokud nebudou souhlasit s jednáními s Izraelci.

Namísto toho, aby brali varování o obnovení rozhovorů vážně „vedení OOP odsoudilo americký mírový plán, který doposud neviděli a odmítli se jakkoli jinak angažovat s vládou USA v úsilí o dosažení míru,“ uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Heather Nauertová ve svém prohlášení.“ V reakci na obavy Kongresu se tedy vláda rozhodla kancelář OOP ve Washingtonu v tomto okamžiku uzavřít.“

Bolton pokračoval ve svém vystoupení k The Federalist Society, konzervativnímu think-tanku založenému ve Washingtonu.

„Trumpova vláda nenechá tuto misi (OOP) otevřenou, pokud Palestinci odmítají podniknout kroky k otevření přímého a smysluplného jednání s Izraelem,“ řekl. „Spojené státy podporují přímý a pevný mírový proces a nedovolíme, aby ICC nebo jakákoli jiná organizace omezila právo Izraele na sebeobranu.“

Organizace pro osvobození Palestiny, běžně známá jako OOP, formálně zastupuje všechny Palestince. Ačkoli USA neuznávají palestinskou státnost, OOP držela ve Washingtonu obecné diplomatické zastoupení, které palestinským představitelům usnadňovalo komunikaci s vládou USA.

Minulý měsíc USA zrušily pomoc Palestincům ve výši více než 200 milionů dolarů na projekty v Judeji, Samaří a Gaze a zbývající část plánované pomoci pro palestinskou agenturu UNRWA.

Během víkendu oznámily, že sníží pomoc o dalších 25 milionů dolarů pro nemocnice v arabských částech Jeruzaléma.

Trump uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele a v květnu tam přesunul z Tel Avivu americké velvyslanectví. To vedlo palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, aby přerušil kontakt s americkými představiteli – pro to, co nazývá proizraelskou zaujatostí. Otevření nového velvyslanectví bylo provázeno velkými palestinskými protesty, v jejichž rámci byly zabity desítky lidí – z nichž mnozí byli teroristy.

USA: „Přímá jednání jsou jedinou cestou vpřed“

„Spojené státy nadále věří, že přímá jednání mezi oběma stranami jsou jedinou cestou vpřed,“ řekla mluvčí Nauertová ve svém prohlášení. „Tato opatření by neměla být využívána těmi, kteří chtějí pouze odvracet pozornost od dosažení mírové dohody.“

Pokud jde o ICC, Bolton zpochybnil legitimitu soudu a varoval, že USA by znemožnily jakýkoli pokus jeho zástupců zahájit vyšetřování Američanů za údajné válečné zločiny a další zneužívání v konfliktech v Afghánistánu nebo jinde. Bolton, vedoucí kritik Mezinárodního trestního tribunálu, uvedl, že by Trumpova vláda uvalila sankce na tento soud a přijala další opatření, které by snížily jeho schopnost normálně fungovat, pokud by postupoval, jako doposud.

„Spojené státy použijí všechny prostředky, které jsou nezbytné k ochraně našich občanů a našich spojenců před nespravedlivým stíháním tohoto nelegitimní soudu,“ uvedl Bolton. „Nebudeme spolupracovat s ICC. Neposkytneme ICC žádnou pomoc. Nebudeme se k ICC připojovat. Necháme ICC zemřít v osamění. Koneckonců, pro všechny záměry a účely je pro nás ICC už mrtvý. „

Bolton řekl, že USA „nebudou v tichosti sedět“, pokud by šel ICC po nich, po Izraeli nebo po jiném spojenci Spojených států. Řekl, že soudci a prokurátoři ICC by měli zakázáno do USA přiletět, jejich majetek pod jurisdikcí USA by byl zmrazen a byli by zde stíháni. Stejná opatření by byla přijata proti jakékoli společnosti nebo státu, který ICC v jeho úsilí pomáhal.

„Žádný výbor cizích národů nám nebude říkat, jak si máme vládnout a jak máme bránit naši svobodu,“ řekl.

Za Clintonovy vlády byl podepsán tzv. Římský protokol, který vytvořil Mezinárodní trestní tribunál (ICC), ale i ta měla vážné obavy ohledně rozsahu jurisdikce soudu a nikdy nepožádala o ratifikaci tohoto protokolu Senátem, kde na obou stranách politického spektra převažovala opozice, která ho považovala za ohrožení suverenity Spojených států.

Když se v roce 2001 ujal úřadu George W. Bush, Bolton si vyžádal a dostal povolení k cestě do New Yorku, aby v OSN slavnostně „nepodepsal“ tento dokument.

12.09.2018 09:12 Daniel Žingor133Zdroj: World Israel News

Klíčová slova