Praha Jeruzalém

Shin Bet ve čtvrtek odpoledne zveřejnila odhalení arabské teroristické buňky, jejímiž členy byli mladí žijící ve východním Jeruzalémě. Ta byla příčinou nedávného násilí na Chrámové hoře.

Od: World Israel News

V minulých týdnech Izraelská bezpečnostní agentura (ISA / Shin Bet) společně s izraelskou policií odhalily buňku tvořenou mladými – žijícími ve východním Jeruzalémě – ta vyvolala v pátek 27. července 2018 po modlitbách násilné střety na Chrámové hoře.

Ve střetech byli zraněni čtyři důstojníci. Chrámová hora byla kvůli násilným událostem několik hodin uzavřena.

K incidentu došlo při výročí toho, co arabští násilníci nazývají „vítězstvím“, kdy byly o rok dříve z těchto svatých míst odstraněny detektory kovů. Detektory byly před tím nainstalovány u vstupu muslimských návštěvníků do komplexu jako důsledek arabského teroristického útoku, který si vyžádal život dvou izraelských policistů.

Buňka na Chrámovou horu propašovala ohňostroj, aby jím po skončení modliteb zaútočila na bezpečnostní síly hlídající poblíž.

Z vyšetřování ISA a Izraele vyplývá, že za činností uvedené buňky stál terorista Hamasu Abu Tzabih, obyvatel Kfar Akav, který je držitelem izraelské průkazu totožnosti a byl propuštěn z vězení několik měsíců dříve poté, co si odpykal asi osmi měsíční trest za aktivity v teroristické organizaci Shabab al-Aqsa.

Tzabih je synem Mutzbaha Abu Tzabiha, který 9. října 2016 v Jeruzalémě střelecky zaútočil na Levana Malichi a policistu Sgt. Yossi Kirma a zabil je.

Šetření zjistilo, že to byl Tzabih, který vedl násilí v červenci letošního roku. Zabezpečil financování nákupu ohňostroje, nařídil nábor dalších teroristů a nasměroval, aby byl ohňostroj vypálen na izraelské síly.

Dalším z aktivních byl terorista Hamas Rashid Rashk. Je také držitelem izraelského průkazu totožnosti a byl odsouzen k trestu odnětí svobody (2014-2016) za účast při útoku nožem. Rashid teroristy nejprve naverboval a následně instruoval, jak mají během akce jednat.

V týdnech následujících po incidentu byl Rasch aktivní při pokusech o násilnou činnost podle vzoru z Chrámové hory, ale bez úspěchu – kvůli úsilí ze strany izraelských bezpečnostních složek a jejich protiteroristickým akcím.

Bylo zatčeno osm dalších obyvatel východního Jeruzaléma, kteří budou souzeni za účast na událostech na Chrámové hoře a další násilnou činnost ve východním Jeruzalémě.

Shin Bet a izraelská policie budou pokračovat v protiteroristických akcích a zasahovat proti všem teroristickým činům působícím na Chrámové hoře, aby zde udržely klid a stabilitu a zabránily jakémukoli pokusu o eskalaci bezpečnostní situace, uvedli ve společném prohlášení.

20.09.2018 08:31 Daniel Žingor145Zdroj: World Israel News

Klíčová slova