Praha Jeruzalém

Poté, co Rusko po sestřelení svého letadla v Sýrii oznámilo, že Sýrii prodá pokročilý protiletecký systém S-300, Spojené státy Moskvě oznámily, že to považují za „významnou eskalaci“.

Od: Algemeiner

Podle hebrejských webových stránek Walla izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovořil s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a ten ho informoval o prodeji jejich pokročilého systému protivzdušné obrany S-300 Sýrii. Putin uvedl, že odmítl izraelské tvrzení, že syrská vzdušná ochrana sestřelila ruské letadlo náhodou.

New York Times uvádí, že vláda D. Trumpa označila prodej za “ obrovskou chybu“ a poradce pro národní bezpečnost John Bolton jej označil za „významnou eskalaci“.

Izraelský Channel Two citoval mluvčího Kremlu Dimitrije Peskova s tím, že probíhající izraelské nálety poškozují vztahy mezi Izraelem a Ruskem a že reakce Ruska na sestřelení jejich letadla má za cíl „zvýšit bezpečnost“ ruských vojáků v Sýrii.

„V tomto případě Rusko jedná pouze v souladu se svými zájmy,“ uvedl Peskov. „Tato opatření nejsou určena proti třetím státům, ale obraně naší armády.“

Také znovu jednoznačně prohlásil, že Izrael je odpovědný za sestřelení ruského letadla: „Podle našich vojenských odborníků byly příčinou sestřelení záměrné akce izraelských pilotů. Jedná se o akce, které by mohly poškodit (naše) vztahy. „

Izraelský analytik Amir Bohbot v neděli napsal, že Rusko využívá incident k „zavedení nových pravidel hry“ v Sýrii, k podpoře Putinovy prestiže, která byla poškozena pokračujícími izraelskými nálety proti íránským cílům v tomto válkou rozervaném státě.

„Netanjahu“, napsal Bohbot, „bude muset bojovat nejen za izraelskou čest, ale za svobodu působení izraelských vzdušných sil a za schopnost uplatňovat své bezpečnostní zájmy. … Jakýkoli jiný výsledek, než zachování svobody jednání IDF, bude považován za selhání. „

24.09.2018 21:21 Daniel Žingor399Zdroj: World Israel News

Klíčová slova