Praha Jeruzalém

V reakci na izraelskou protiteroristickou činnost uvedl ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Vershinin, že Moskva doufá, že Jeruzalém v tomto regionu „projeví dobrý úsudek“.

Od: World Israel News

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Vershinin vyslal vůči Izraeli, realizujícímu v Sýrii protiteroristické operace, zastřenou hrozbu, když uvedl, že kanál mezi Ruskem a Izraelem k zabránění vojenských střetů v Sýrii zůstane zachován.

Ve čtvrtek v rozhovoru pro ruský Sputnik News v souvislosti s ruským nasazením baterií S-300 v Sýrii Vershinin tvrdil, že systémy mají „poskytnout kvalitní novou úroveň protivzdušné obrany“ a zdůrazňují, že Moskva doufá, že Jeruzalém v tomto regionu „projeví dobrý úsudek“, i přes tvrzení Izraele, že bude v Sýrii pokračovat ve svých vojenských operacích.

V úterý řekl ruský ministr obrany, že Rusko dokončilo dodávku systémů S-300 pro leteckou obranu do Sýrie, a to navzdory opozici z USA a Izraele.

Rusko oznámilo dodávku S-300 do Sýrie po 17. září, kdy bylo syrskými silami sestřeleno ruské průzkumné letadlo. Ty reagovaly na izraelský letecký útok, což vyvolalo regionální napětí.

Sestřelení ruského letadla ohrožuje těsné bezpečnostní vazby mezi Ruskem a Izraelem. Dříve Rusko zastavilo dodávku S-300, když se Izrael obával, že by ho Sýrie mohla použít proti ní.

IDF obvinila za sestřelení ruského letadla Sýrii, říká, že jeho vlastní stíhací letouny útočily na syrská vojenská zařízení, která poskytovala zbraně Hizballáhu. IDF uvedla, že v souladu s dohodami o zamezení konfliktů, Rusko před náletem varovala.

Nasazení baterií S-300 v Sýrii může ztížit izraelským silám zasahovat proti iránským a teroristickým cílům, toto překážka však prý není nepřekonatelná a Izrael slíbil v operacích pokračovat.

04.10.2018 08:09 Daniel Žingor202Zdroj: World Israel News