Praha Jeruzalém

Poté, co Hamas zintenzivnil násilné nepokoje na hranici s Izraelem, oznámil v sobotu Izrael nové restrikce Gazy.

Od: AP a World Israel News

V reakci na zintenzivnění násilných nepokojů podél hranice pod taktovkou Hamásu, nařídil izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman, aby byla povolená zóna pro rybáře Gazy snížena z devíti na šest námořních mil a pohrozil „dalšími kroky v případě pokračování násilných incidentů“ uvádí prohlášení izraelského orgánu obrany COGAT, který koordinuje civilní záležitosti v Gaze, Judeji a Samaří.

Další opatření by mohla zahrnovat více omezení v Keremu Shalomu, hlavním a jediném obchodním přechodu Gazy a Izraele.

Lieberman se odkazoval na páteční násilí u plotu dělícího Gazu a Izrael jako k základu jeho rozhodnutí, dále také na středeční protesty na pláži, při nichž se na severozápadním konci pásma Gazy shromaždili rybářské lodě a demonstranti.

Teroristická skupina Hamas převzala vládu od Palestinské samosprávy v násilném převratu v roce 2007, tedy rok poté, co PA vyhrála volby. V březnu Hamas podnítil týdenní násilné nepokoje a požaduje ukončení izraelsko-egyptské blokády, která má uvolněnit sevření železné ruky Hamasu nad tímto územím.

Hamas obvinil palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, který spravuje palestinské části Judeje a Samaří, že chce zamezit regionálním snahám o dosažení příměří v Gaze, které by mohlo blokádu velmi zmírnit.

Hamas vystupňoval a zintenzivňil nedávné nepokoje, přenesl je na nová místa a začal organizovat noční shromáždění poblíž plotu, kde aktivisté používají zvukové bomby a laserová světla k znervoznění vojáků.

Palestinci, kteří se účastní nepokojů, napadají vojáky se střelnými zbraněmi, granáty a molotovovými koktejly a snaží se překračovat bezpečnostní bariéru a vypouštět vzdušná zápalná zařízení, aby tak založili požáry, které už spálily tisíce akrů izraelské zemědělské půdy a přírodních rezervací.

Během nepokojů také operativci Hamasu používají palestinské civilisty jako lidské štíty a to včetně nezletilých.

V pátek, uvedl Izrael, účastníci nepokojů házeli na vojáky granáty a rozstříhali části plotu.

06.10.2018 12:18 Daniel Žingor228Zdroj: World Israel News

Klíčová slova