Praha Jeruzalém

Vůdce PA Mahmúd Abbas, odhodlaný zabránit úspěchu Hamasu, nedávno zablokoval dodávku pohonných hmot do Gazy financovanou Katarem.

Od: Daniel Siryoti a Israel Hayom

Egyptští a palestinští představitelé v neděli obvinili vůdce palestinské samosprávy (MA) Mahmúda Abbase, že aktivně eskaluje krizi v pásmu Gazy v naději, že přinutí soupeřící palestinskou frakci Hamasu předat mu kontrolu nad pobřežní enklávou.

Hamas, označovaný jako teroristická skupina Evropskou unií, Spojenými státy, Izraelem a několika dalšími zeměmi, vyhnal Abbasovu vládu vedenou Fatahem z Gazy ve vojenském převratu v roce 2007 a účinně rozdělil Palestince do dvou politických subjektů. Veškeré úsilí v uplynulém desetiletí vynaložené na podporu usmíření mezi soupeřícími palestinskými frakcemi – nejnověji na konci roku 2017 zprostředkovávané Egyptem – selhalo.

Egyptští představitelé zpravodajských služeb během víkendu uvedli, že vzhledem k snahám Abbase vykolejit pokusy Káhiry o zprostředkování dlouhodobého příměří mezi Izraelem a Hamasem, které se dále zkomplikovaly rozšiřujícím se hraničním napětím v Gaze, zvažuje Egypt, že přestane pracovat na zprostředkování mezipalestinského usmíření.

Egyptští a palestinští představitelé pro Israel Hayom potvrdili, že Abbas nedávno zmařil pokus o dodávku pohonných hmot z Izraele do Gazy financovanou Katarem a zprostředkovanou agenturou OSN UNRWA.

Podle vysokého představitele Ramalláhu Abbás kritizoval amerického vyslance na Blízkém východě Nikolaje Mladenova a obvinil ho, že se za pomoci Hamasu pokusil obejít palestinské vedení.

Abbasova kancelář dále varovala úředníky UNRWA v Gaze, kteří byli pověřeni přijetím tankerů z Kataru, že zmrazí jejich platy, pokud budou v dodávce pokračovat.

Minulý rok Abbas přerušil platby PA na dodávku energie z Izraele do Gazy, uvrhl tak celé pásmo do vážné energetické krize a nechal obyvatele Gazy na čtyřech až šesti hodinách elektrické energie denně. Toto, spojené s řadou finančních sankcí, zchátralou infrastrukturou a stoupající nezaměstnaností, která nedávno překročila 50 procent, vyústilo v rostoucí civilní nepokoje v Gaze a tím i bezpečnostní napětí s Izraelem.

„Vypadá to, že (Abbas) dělá vše, co je v jeho silách, aby eskaloval krizi v pásmu Gazy a zabránil tomu, aby měl Hamas jakýkoli diplomatický úspěch,“ řekl egyptský zdroj.

Vysoký egyptský představitel obrany pro Israel Hayom v neděli uvedl, že Abbasovy kroky zahnaly Hamas do kouta.

„Pokud Káhira nadále povede rozhovory o příměří, existuje velmi vysoká šance na další konflikt v Gaze,“ varoval a dodal, že egyptští představitelé, kteří se účastnili nepřímých jednání, o vývoji v jednání průběžně informovali své izraelské protějšky.

08.10.2018 19:59 Daniel Žingor168Zdroj: World Israel News

Klíčová slova