Praha Jeruzalém

Palestinský vůdce Mohammed Dahlan údajně najal Abrahama Golana, aby vytvořil tým žoldáků pro cílené atentáty v Jemenu.

Od: JNS.org

Některým příběhům je příliš těžké věřit. Zdá se však, že jeden takový příběh – židovského obchodníka a bývalého velitele amerického komanda, který byl najat bývalým palestinským bezpečnostním šéfem, aby vytvořil zásahovou jednotku pro Spojené arabské emiráty k zavraždění politických cílů v Jemenu – se skutečně stal.

Příběh, který publikoval BuzzFeed, začíná setkáním bývalého představitele bezpečnostních složek Palestinské samosprávy Mohameda Dahlana a Abrahama Golana, který je v příběhu popsán jako „charismatický maďarský izraelský bezpečnostní specialista žijící poblíž Pittsburgu“.

Dahlan a Golan se setkali v italské restauraci na vojenské základně ve Spojených arabských emirátech. Tam se oba dohodli, že vytvoří jednotku žoldnéřů určenou k likvidaci konkrétních osob v Jemenu.

Golan, maďarský Žid, který sloužil ve Francouzské cizinecké legii a žil na nějaký čas v Izraeli, připouští, že pomohl vytvořit zásahovou jednotku, ale neupřesňuje operace, v nichž byl zapojen.

Jednou z jemenských misí podrobně popsaných BuzzFeed byla pokus o atentát na Anssafa Ali Mayho v roce 2015, místního vůdce islámské politické strany Al-Islah, která je přidružená k Muslimskému bratrstvu.

Atentát na Maya probíhal pod pečlivým dohledem, protože jeho strana Al-Islah nebyla zapojená do bojů v Jemenu a protože byl motivován válkou Spojených arabských emirátů proti Muslimskému bratrstvu.

„Cíl atentátu byl v Jemenu,“ řekl Golan BuzzFeed. „Spustil jsem to. Udělali jsme to. To bylo schváleno SAE v rámci jejich koalice.“

Golanova cílená vražedná operace zahrnovala sérii vražd vysokých představitelů Al-Isláhu a zhoršila krvavou občanskou válku v Jemenu, sloužila jako katalyzátor pro to, aby se země ponořila do úplné anarchie.

Mnozí se ptají, zda by monarchie, jako je SAE, měla mít možnost najímat americké námezdní jednotky pro své politické účely. Golan však říká, že věří v nutnost existence žoldnéřů a cílených vražd v globální válce proti terorismu.

„Jen chci, aby se o tom vedla debata,“ řekl. „Možná jsem monstrum. Možná bych měl být ve vězení. Možná jsem špatný člověk. Ale mám pravdu.“

17.10.2018 12:14 Daniel Žingor205Zdroj: World Israel News