Praha Jeruzalém

Spojené státy vyslaly Abbásové vládě další vzkaz – zrušily status diplomatické mise Palestinců v Jeruzalémě.

Od: AP a World Israel News

Spojené státy ve čtvrtek snížily status své hlavní diplomatické mise pro Palestinskou samosprávu (PA) tím, že ji umístily pod správu amerického Velvyslanectví v Izraeli.

Tento krok byl okamžitě odsouzen PA a uvítán Izraelem. Ukončuje nezávislé postavení konzulátu (Palestinců) v Jeruzalémě, což je rozhodnutí, které dřív Ministerstvo zahraničí odmítalo udělat.

Velvyslanec Spojených států v Izraeli David Friedman v prosinci podpořil tlak na tento krok poté, co Trumpova vláda přemítila velvyslanectví z Tel Avivu do izraelského hlavního města Jeruzaléma. Palestinci vehementně vznášeli námitky proti tomuto rozhodnutí a reagovali bojkotem všech představitelů Trumpovy administrativy.

Konzulát Spojených států již několik let sloužil de facto jako Velvyslanectví Palestinské samosprávy, ale nyní má statut Odboru palestinských záležitostí Velvyslanectví v Izraeli. Zůstane na současném místě, přinejmenším prozatím, uvedlo Ministerstvo zahraničí.

Krok, který ohlásil ministr zahraničí Mike Pompeo, znamená, že Jeruzalémský konzulát již nebude mít samostatný přístup k Washingtonu, který by řešil palestinské záležitosti a již nebude veden generálním konzulem s autoritou odpovídající autoritě velvyslance.

„Velký den pro Izrael, Jeruzalém a USA“

Pompeo ve svém prohlášení uvedl, že sloučení konzulátu s velvyslanectvím má za cíl „zvýšit náš výkon a efektivitu.“ Odmítl, že by signalizoval jakoukoli změnu americké politiky vůči Jeruzalému nebo palestinským územím.

„Spojené státy nadále neřeší otázky konečného statusu, tedy ani hranic,“ řekl. „Konkrétní hranice izraelské suverenity v Jeruzalémě jsou předmětem jednání o konečném statusu mezi oběma stranami.“

Zůstáváme, říká Pompeo, „pevně odhodláni dosáhnout trvalého a komplexního míru, který nabídne Izraeli a Palestincům jasnější budoucnost. Těšíme se na další partnerství a dialog s palestinským lidem a doufáme v budoucnost s palestinským vedením.“

Přestože se Pompeo snažil tento krok vykreslit jako formální a manažerské opatření, snížení úrovně konzulátu má silnou symbolickou hodnotu a naznačuje, že Spojené státy uznaly izraelskou kontrolu nad Jeruzalémem, Judeou a Samařím.

Zdá se, že Michael Oren, izraelský zástupce kabinetu ministra pro veřejnou diplomacii a bývalý izraelský velvyslanec ve Washingtonu, tento pohled sdílí, když ve svém tweetu tento krok uvítal.

„Velký den pro Izrael, Jeruzalém a Spojené státy,“ napsal. Oznámení „uzavření amerického Konzulátu v Jeruzalémě a převedení jeho pravomocí na Velvyslanectví ukončuje poslední pozůstatek americké podpory rozdělení města. Izrael je hluboce vděčný.“

Palestinci zuří

Palestinci, poté, co v loňském roce Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, přerušili téměř všechny kontakty s jeho vládou, tento krok rychle odsoudili.

Nabil Shaath, mezinárodní poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, řekl, že je to „velmi špatné rozhodnutí“, které porušilo dřívější dohody a pokračuje v rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

„Nyní přerušuje poslední spojení, které má s palestinským lidem. Prakticky říká, že Jeruzalém je tu pro Izrael,“ řekl Shaath. „Toto rozhodnutí nemá nic společného s mírem. Komplikuje mír a znemožňuje ho.“

Snížení úrovně konzulátu je jen poslední z řady Trumpových rozhodnutí, které Palestinci odsoudili.

Jeho vláda v prosinci uznala Jeruzalém izraelským hlavním městem a v lednu zkrátila a nakonec ukončila financování USA palestinské agentury UNRWA, stejně jako u většiny bilaterální pomoci Palestincům.

Minulý měsíc vláda nařídila uzavření Palestinské diplomatické mise ve Washingtonu, přičemž odkázala na americký zákon, který její mandát ukončuje, pokud nebudou probíhat důvěryhodné mírové rozhovory s Izraelem.

Od chvíle, kdy se Friedman stal americkým velvyslancem v Izraeli, tvrdil, že by měl mít pravomoc nad konzulátem, který po desetiletí fungoval jinak než téměř jakýkoli jiný americký konzulát na celém světě.

Typicky vedoucí konzulátu, známý jako generální konzul, je podřízen velvyslanci, který má „vedoucí autoritu (diplomatického) zastoupení“ a to vůči všem americkým zastoupením v zemi. Naproti tomu generální konzul, který vedl Jeruzalémský konzulát, měl historicky svoji vlastní vedoucí autoritu. Nejbližší srovnatelný případ se situací v Jeruzalémě je konzulát Spojených států v Hongkongu, který má také svého vlastního šéfa mise, který nepodléhá velvyslanci USA v Pekingu.

18.10.2018 06:43 Daniel Žingor302Zdroj: World Israel News

Klíčová slova