Praha Jeruzalém

„Zkoumali jsme všechny možnosti a poslední východisko z nouze je pro Izrael udeřit na Hamas,“ řekl ministr obrany Liberman.

Od: Jack Gold, World Israel News

Egyptské zprostředkování selhalo a Izrael je na cestě k válce. To byla zpráva, kterou v pondělí předal ministr obrany Avigdor Liberman Výboru pro zahraniční věci a obranu Knessetu.

Izrael nedávno zaznamenal nárůst intenzity a objemu násilí a útoků pocházejících z Gazy. Ty vyvrcholily středečním raketovým útokem na Izrael, který zničil dům v Beershebě.

Palestinské nepokoje na izraelské hranici s Gazou nejsou „lidovými protesty“, jak uvádí Hamás, ale spíše pečlivě režírované násilí organizované teroristickou skupinou, řekl Liberman.

„Patnáct tisíc lidí nechodí k hraničnímu plotu jen tak se ukázat,“ řekl Liberman. „Od 30. března hovoříme o desítkách milionů šekelů, které Hamás utratil … Zaplatí za každou osobu, která je zabita 3000 dolarů, za každého vážně zraněného 500 dolarů a za zranění, které není vážné necelých 200 dolarů.“

Žádné dohody s Hamasem

„Když hovoříme o budoucím uspořádání a jasně zde vyjadřuji svůj názor – nevěřím v žádné řešení dohromady s Hamasem. Nefunguje to, nefungovalo to v minulosti a nebude to fungovat ani do budoucna,“ uvedl ministr obrany.

Izrael „dosáhl bodu, kdy neexistuje žádná alternativa – žádná jiná než ta nejtěžší, nejtvrdší úder, kterým jsme schopni Hamas v pásmu Gazy zasáhnout – nepomůže. Jsme ve stavu „kdy nemáme na výběr“, dodal. „Přišli jsme do bodu, kdy musíme udělat rozhodnutí a zkoumali jsme všechny možnosti.“

Hamas volal po válce s Izraelem a Hamas to myslel tak, jak to i řekl, uvedl Liberman a „proto musíme vyslovit jasné závěry a následně jednat.“

Bezpečnostní kabinet se setkal ve středu v noci, aby zvážil reakci na raketový útok z Gazy. Jeho diskuse nebyla zveřejněna.

22.10.2018 20:38 Daniel Žingor343Zdroj: World Israel News

Klíčová slova